Jak získat výpis z katastru nemovitostí?

Jak získat výpis z katastru nemovitostí?

Komentáře: 0

Chystáte-li se kupovat nemovitost, je bezesporu dobré mít co nejvíce informací o stávajícím majiteli. V tomto a některých dalších případech je možné si požádat o výpis z katastru nemovitostí. Jde o poměrně jednoduchou záležitost.

Jak získat výpis z katastru nemovitostí?
Jak získat výpis z katastru nemovitostí?

Czech POINT

V první řadě je možné výpis z katastru nemovitostí provést na pobočkách České pošty, kde funguje takzvaný Czech POINT. Stačí, když jako žadatelé znáte katastrální území dané nemovitosti a disponujete číslem listu vlastnictví. Ten získáte od stávajícího majitele, s nímž chcete smlouvu o koupi uzavřít. Při žádosti je nutné počítat s určitými poplatky. První strana výpisu vás přitom vyjde na 100 Kč, další strany pak maximálně na 50 Kč. Tyto sumy jsou stanovené dle platných právních norem a neměly by být v žádném případě překročené.

Katastrální úřad

Výpis z katastru lze dále získat na příslušném katastrálním úřadu, případně na obecním úřadu. Postup je zde prakticky totožný jako v případě, kdy využíváte Czech POINT.

Proč se vyplatí žádat o výpis?

Koupě nemovitosti je dosti zásadním krokem, který vás může stát hodně peněz. Proto je vždy důležité si důkladně prověřit, zda vámi pořizovaný objekt či pozemek není zatížený nějaký věcným břemenem, případně nějakým jiným typem vlastnických vztahů. Jednoduše řečeno je výpis oficiální listinou, díky níž se dozvíte, co vlastně hodláte kupovat. Pakliže byste si toto neohlídali, snadno by se mohlo stát, že na koupi proděláte, respektive následně zjistíte, že vám prodávající zatajil nějaké informace, případně vůbec neměl právo nemovitost prodávat.

Získání výpisu nemovitostí se dá v dnešní době provést i online. Stačí navštívit webové stránky katastru a postupovat dle návodu.

Výpis z katastru se hodí nejen tehdy, když chcete nemovitost prodávat, případně kupovat. Je praktický třeba také v okamžiku, kdy si hodláte zažádat o stavební povolení, ohlašovat novou stavbu na pozemku apod.

Nabídka nemovitostí

Nové články