Arónie

Nevšední bobule na zahradě – proč to stojí za to?

Komentáře: 0

Například borůvky, je tu někdo, kdo nemá rád tyto plody? V létě rádi chodíme do lesa sbírat borůvky na knedlíky nebo koláč. Ale co taková kustovnice nebo zimolez kamčatský? Věděli jste, že si je budete moci vypěstovat na vlastní zahradě? Mnoho druhů bobulí se dokonale hodí do zahrady. Je nejen plné chuti, ale také síly zdraví prospěšných vlastností. Vysaďte si proto na svou zahradu ještě dnes keř z bobulí.

 

Arónie
Arónie

Proč se vyplatí pěstovat bobule na zahradě?

Bobule jsou ovoce, které s nadšením sbírá nebo kupuje mnoho lidí. Tento druh ovoce má nejen skvělou chuť, ale také mnoho cenných vlastností, spoustu vitamínů a minerálů. Je především ideálním zdrojem antioxidantů, anthokyanů a karotenoidů, které zabraňují rakovině a mají antioxidační vlastnosti. Působí příznivě na zrak, působí antisepticky, podporují léčbu průjmů a upravují střevní flóru. Obsahuje obrovské množství vitamínu C, draslíku, železa, vápníku a vlákniny. Pomáhá budovat silné kosti a zabraňuje anémii z nedostatku železa. Draslík obsažený v bobulích zlepšuje práci srdce, svalů a nervového systému, proto se vyplatí jíst bobule často. Tyto plody mohou být tělu dodány v sušené nebo čerstvé formě. Jsou perfektní do zavařenin, šťáv nebo džemů, ale také do tinktury a koláčů. Jejich přebytek lze s úspěchem skladovat v mrazáku, v těsně uzavřené nádobě.

Druhy bobulí – co se vyplatí pěstovat na vaší zahradě?

Z mnoha odrůd jsou sazenice vhodné pro pěstování v každé zahradě. Díky mnoha hodnotným vlastnostem a chuti bobulí stojí za to mít je na zahradě. Ceny sazenic jsou nízké a výhody jejich konzumace jsou obrovské.

Kamčatská borůvka

Keř zimolezu je extrémně nenáročný na pěstování a svým vzhledem připomíná oblíbenou americkou borůvku. Je extrémně odolný vůči nepříznivým povětrnostním vlivům včetně mrazu. Důležité je, že přežívá v jakékoli půdě, i když stojí za to zvolit vhodný substrát. Jedná se o ideální keř pro pěstování na zahradě, který začíná plodit již druhým rokem po výsadbě. Plody zimolezu dorůstají do podlouhlého tvaru o délce asi 2 cm. Mají fialovo-černou barvu s lehce modrým povlakem. Jeho chuť je sladkokyselá s výraznou hořkostí. Tato rostlina se stane nevšední zahradní ozdobou a bude pomáhat ku zdraví. Je to síla přírodních antioxidantů, vitamínů a minerálů. Doporučuje se zejména při léčbě anémie, hypertenze a aterosklerózy. Snižuje také riziko infarktu, snižuje hladinu špatného cholesterolu a stabilizuje hladinu krevního cukru, díky čemuž může předcházet vzniku cukrovky.

Goji bobule

Kustovnice, jinak známá jako kustovnice čínská, se stává stále populárnějším bobulovým keřem. Proč se vyplatí vysadit si na zahradě keř goji? Odpověď je velmi jednoduchá. Vědci jej uznávají jako nejzdravější ovoce na světě. To vše díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů a přírodnímu beta-karotenu. Doporučují se zejména pro oči, aby je chránily před nemocemi, jako jsou makulární degenerace a glaukom. Je to také ideální ovoce na podporu imunity. Obrovské množství vitamínů a antioxidantů chrání tělo před mnoha nemocemi, od nachlazení až po rakovinu. A co víc, mají pozitivní vliv na pohodu, zlepšují kvalitu spánku a snižují hladinu stresu. Měly by být také součástí redukčních diet, protože podporují proces spalování tuků.

 

Goji
Goji

Arónie

Jedním z nových druhů bobulí, které se pěstují v našem klimatu, je arónie. To vše díky nízkým nárokům na pěstování a neobvyklé chuti. Je to drobný keř, který nese mimořádně chutné a sladké plody. Obsahují mnoho vitamínů a minerálů a také antokyany, které podporují tělo při odstraňování toxinů z těla. Plody jsou kulovité, tmavě modré nebo fialové s viditelným povlakem a jejich průměr je asi 12 mm. Dřevitý keř roste dychtivě na různých místech, ale nemá rád suchá a vlhká místa. Je odolný vůči mrazu a škůdcům.

Sazenice bobulí

Při hledání dokonalých sazenic pro vaši zahradu se vyplatí podívat do nabídky obchodu Moravské Sady. Jedná se o eshop, který se vyznačuje vysokou kvalitou prodávaných rostlin a profesionálním přístupem. Starejte se tam o své zdraví a obohaťte krásu své zahrady o tyto nevšední bobule.

Nabídka nemovitostí

Nové články