Stavba pomocí OSB desek

Znáte široké využití OSB desek? Překvapí vás, jak jsou univerzální

Komentáře: 0

Znáte pojem OSB desky? Jak jejich název vznikl, jak vypadají a k čemu se dají používat se dozvíte z následujících řádků. Pravděpodobně vás překvapí, jak jsou OSB desky univerzální a jak široká je škála jejich použití.

OSB desky
OSB desky; zdroj: mhp / Shutterstock.com

Jak vznikl pojem OSB desky a co značí?

Název OSB desky vznikl z anglického oriented strand board. Jedná se tedy o desku, která je složená z dřevěných třísek. OSB desky jsou vyráběny slepováním velkých podélných dřevěných třísek, které jsou střídavě pokládány rovnoběžně s delší stranou desky a kolmo na ní. Díky tomu získají OSB desky svou hlavní přednost: tuhost a pevnost. OSB desku poznáte na první pohled díky její typické struktuře. K slepování desek se používá přírodní pryskyřice.

Největší výhody OSB desek

Kromě toho, že OSB desky jsou tuhé a pevné, mohou se pochlubit dalšími skvělými vlastnosti. Díky svému složení jsou tvarově stálé. I přesto, že jsou pevné, jsou také ohebné a některé z nich díky speciálnímu ošetření navíc i voděodolné. Proto se dají použít jak v interiéru, tak i v exteriéru.

Základní dělení OSB desek

Protože OSB desky se vyrábí v několika provedeních, bylo k jejich rozlišení zavedeno poměrně jednoduché značení.

 

Existují čtyři základní typy OSB desek, které se značí:

 

  • OSB/1 – Desky s označené číslem jedna jsou určeny k všeobecným účelům a také do suchého prostředí v interiéru. Nejsou totiž vhodné pro vystavování větší vzdušné vlhkosti.
  • OSB/2 – Typ označený číslem dvě již může sloužit k nosným účelům, ale rovněž pouze v suchém prostředí.
  • OSB/3 – OSB/3 již kombinují vlastnosti dvojkových desek, ale navíc se mohou použít také ve vlhkém prostředí.
  • OSB/4. – Poslední typ, tedy OSB/4, se dá využít jak ve vlhkém prostředí v exteriéru, tak rovněž může být vystaven mechanickému namáhání

 

Vždy je tedy nutné vybírat desky podle toho, v jakém prostředí a k jakému účelu je chcete využít.

Použití OSB desek v dřevostavbách

Nejčastěji se OSB desky využívají při stavbě dřevostaveb. Slouží totiž jak při konstrukci ztraceného bednění, tak i při vytváření opláštění konstrukce. Do meziprostoru, který mezi deskami vznikne, je umisťována izolace, například v podobě skelné vaty.

 

Díky OSB deskám získají budoucí zdi svůj finální tvar a vytvoří vzduchotěsnou vrstvu. Kromě toho se ale dají desky využít také jako před-stěna, za kterou se pohodlně schovají rozvody. Po dokončení dřevostavby je vhodné obehnat pozemek plotem z dřevěných plotovek, protože díky tomu získá celá stavba majestátní a elegantní vzhled a dodá majitelům pocit bezpečí.

Stavba pomocí OSB desek
Stavba pomocí OSB desek; zdroj: VanoVasaio / Shutterstock.com

Stavba střechy bez OSB desek? V žádném případě

Kromě využití v dřevostavbách si OSB desky přijdou na své také při stavbě střechy. Používají se totiž jako nosné prvky ve střešních konstrukcích. Pro jejich použití ale existují jasně daná pravidla, která spočívají víceméně v tom, že se OSB desky kladou svou delší hranou kolmo na směr krovu. Toto je zásadní z toho důvodu, že desky jsou díky tomu krokvemi podepřeny. Existují také doporučení týkající se ideálního rozestupu mezi jednotlivými deskami. Jak je tedy patrné, OSB desky mají při stavbě střechy důležitou roli a je nezbytné se řídit jasně danými pravidly, která zaručují, že střecha bude pevná a bude mít dlouhou životnost.

Využití OSB desek při stavbě podlahy

Pojďme se ale ze střechy vrátit zpátky na zem, protože OSB desky se dají využít i při stavbě podlahy. Jak? Využívají se jako podkladová vrstva, což je praktické, protože desky nemění svůj tvar a jsou pevné a tuhé. Chcete-li aby byla podlaha opravdu kvalitní, dají se desky položit ve dvou vrstvách a proložit vrstvou izolace. Aby byla podlaha odolnější, je praktické položit vrstvy OSB desek kolmo na sebe.

Využití OSB desek v interiéru

Seznam širokého využití OSB desek stále pokračuje. Poté, co s jejich pomocí postavíte téměř celý dům, můžete je využít také v interiéru. Zejména oblíbená je výroba nábytku z desek. Finální skříně, stoly, postele, poličky či dokonce dveře vypadají nápaditě a mohou být vítaným oživením celé místnosti. OSB desky se ale dají využít také k obložení stěn.

 

Tento způsob využití je oblíbený zejména v kavárnách a restauracích, ale nic nebrání tomu, instalovat desky také v ložnici, dětském pokoji nebo obýváku. Kromě toho, že využití OSB desek v interiéru je nápadité, je také finančně výhodné.

Jak skladovat OSB desky před tím, než je využijete

Pokud vás pořízení OSB desek zlákalo, mějte na paměti, že je nezbytně nutné dodržovat při jejich skladování několik pravidel. Díky tomu si desky uchovají své skvělé vlastnosti a nedojde k jejich poškození.

 

Čeho se tedy při skladování vyvarovat a co naopak rozhodně udělat?

 

  • Desky neskladujte poskládané na sobě na zemi, a už vůbec ne ve vlhkých místnostech. Místo toho je vyrovnejte na paletu a důkladně schovejte pod plachtu.
  • Ideální podmínky pro skladování desek jsou v uzavřených, suchých, ale zároveň dobře větraných místnostech.
  • Skladováním ve vlhkém prostředí by mohlo u desek dojít k jejich deformaci, zejména u prvních dvou typů, které nejsou vůči vlhku odolné.

 

Ať už se chystáte stavět svůj dům snů, pokládat novou podlahu nebo si pouze chcete ozvláštnit interiér netradičními designovými kusy nábytku, OSB desky jsou tím pravým. Jsou pevné a tuhé, ale zároveň ohebné. Některé typy jsou dokonce i voděodolné. Nezapomínejte desky vždy skladovat podle doporučení a používat takový typ, který je pro danou konstrukci nejvhodnější. Tím docílíte perfektních výsledků.

Nabídka nemovitostí

Nové články