Bydlení ve skandinávském stylu

Díky skandinávskému stylu se vaší ložnicí prožene severský vánek. Poznejte jeho základní pilíře.

Komentáře: 0

Málokterý ze stylů si v poslední době získává na takové popularitě, jako právě ten, který pochází z chladných severských zemí. Pokud v bydlení tíhnete k jednoduchosti, pak i vás skandinávský styl zaručeně nadchne. Poznejte základní pilíře tohoto stylu a nechte je vdechnout vaší ložnici svěží severský nádech.

Bydlení ve skandinávském stylu
Bydlení ve skandinávském stylu; zdroj: Anna Auramenka / Shutterstock.com

Základem ložnice je kvalitní postel

Když se řekne ložnice, většina lidí si okamžitě představí klid, odpočinek a postel. Do ložnice chodíme načerpat novou energii. Schováváme se sem po náročném dni a hledáme zde útočiště, které nám nabídne prostor pro odpočinek a relaxaci.

K tomu je zapotřebí mít kvalitní postel. Vždyť právě postel je základem každé ložnice a bez tohoto prvku se zde jen stěží obejdete. Spíše vůbec. Jaká by měla být postel nesoucí se v chladném stylu severských zemí?

Postel ve skandinávském stylu

Chcete-li svou ložnici zařídit v tomto severském stylu, začněte od jejího klíčového prvku – tedy od postele. Ta by měla být velká, klidně masivní a vyrobená z kvalitního světlého dřeva. Skandinávský styl je celý pojatý v souznění s přírodou, proto volte masiv, který je nejen příslibem vysoké kvality, ale i nádherného designu a výdrže, ze které se posadíte na zadek.

Součástí postele je i ložní prádlo. I zde se může odrazit vliv severského stylu, proto volte jemné odstíny povlečení a nebojte se přírodních motivů. Omezovat se nemusíte ani s doplňky v podobě měkkých polštářů nebo hřejivého přehozu přes postel.

Spěte sladce na pohodlné matraci

Od ložnice každý očekáváme něco trochu jiného, ale jistě se shodneme na tom, že zde chceme odpočívat a dobře spát. Základem tedy není jen postel, ale také pohodlná matrace. Právě ta totiž udává, jestli se do nového dne probudíte dostatečně odpočatí a s úsměvem na rtech, nebo naopak rozlámaní od zad po palce u nohou a s nerudnou náladou.

Při výběru matrace nehleďte jen na cenu. Nejtvrdší matrace jsou vhodné pro osoby vyšší váhové kategorie. Většina z nás si vystačí se střední tuhostí, která nabídne dostatečnou oporu pro páteř. Velmi oblíbené jsou pěnové matrace, někdo ale nedá dopustit na taštičkové. Pokud jde o koupi matrace, nebojte se je vyzkoušet nebo si nechat poradit.

Skandinávský styl
Skandinávský styl; zdroj: Followtheflow / Shutterstock.com

Na dřevěnou podlahu kusový koberec

Skandinávský styl se celý nese převážně ve dřevě. Proto nikoho nepřekvapí, že i podlaha v ložnici by měla být ideálně dřevěná. Pokud jde o její odstín, máte-li možnost volby, dejte přednost světlejšímu dekoru.

V severských zemích se příliš nenosí celoplošné koberce. Pro vyšší komfort, který vám vaše ložnice bude schopna nabídnout, volte kusové koberce. Ty můžete umístit vedle postele, abyste po ránu, jakmile rozehřátí vylezete z měkkoučké peřiny, nemuseli hned šlapat na studenou podlahu. To by asi nebyl ten nejlepší start, co říkáte?

Obrazy, zrcadla a svítidla

Když nakouknete do domovů lidí žijících v severských zemích, všimnete si, že žijí velmi jednoduše a nic nepřehání. Nemají potřebu obklopovat se hromadou zbytečností. To ale neznamená, že vaše ložnice musí být úplně prázdná. I ve skandinávském stylu je místo pro dekorace. Jen je zapotřebí vybírat je s rozumem.

Ve vaší ložnici vynikne třeba pěkné zrcadlo. Máte-li rádi obrázky, volte jednoduché rámy, ideálně bílé. Nejčastějším motivem skandinávského stylu je tzv. line art jelen, oblíbené jsou také geometrické tvary nebo nástěnné plechové cedule.

Jaké barvy vybírat

Celá ložnice zařízená v tomto stylu by se měla nést ve světlejších tónech. Nebojte se bílé, ale ani světle šedé nebo hnědé. Tyto barvy volte nejen při výmalbě stěn nebo výběru podlahy, ale také na nábytku a dekoracích.

Nezapomínejte ani na květiny – živé rostliny do severského stylu patří a v ložnici si jistě najdou své místo.

Nabídka nemovitostí

Nové články