Jak zjistit cenu pozemku

Co má vliv na cenu pozemku a jak ji zjistit?

Komentáře: 0

Zjistit cenu pozemku může být pro vás, pokud se nezabýváte trhem s nemovitostmi, relativně obtížné. Každý pozemek má svá specifika, co se týče druhu pozemku, jeho výměry či umístění a také se každý z pozemků diametrálně liší svou lokalitou, kde se nachází. Existuje však několik způsobů, jak určit jeho hodnotu. Více si můžete přečíst v článku.

Jak zjistit cenu pozemku
Jak zjistit cenu pozemku

 

Každý pozemek mívá svá pro i proti a každý zájemce se může rozhodovat podle jiných kritérií. Někomu nevadí příliš slunný pozemek, někdo bude vyhledávat pozemek spíše stinný s mnoha stromy. Rodina s dětmi zas uvítá bezpečnost pozemku, starší lidé se budou vyhýbat pozemkům svažitým. Tyto subjektivní okolnosti jsou pro prodej pozemku velmi důležité, protože jsou u každého kupce jedinečné. Na tržní cenu má vliv nejen typ pozemku, jeho tvar, umístění, možnosti zastavění, ale také hlučnost, možnost získat stavební povolení, záplavový stupeň, chybějící inženýrské sítě, nevzhledné okolí, problémoví sousedé, orientace na světovou stranu, blízkost lesa či parku, zajímavý výhled a další.

Rozdíl v ceně mezi ornou půdou a pozemkem stavebním může být až padesátinásobný. Zasíťované pozemky mají dvakrát větší hodnotu než nezasíťované. U pozemků s věcným břemenem nebo složitou příjezdovou cestou naopak tržní hodnota velmi klesá.


Jak zjistit cenu pozemku?

Cenu pozemku zjistíte oslovením realitního makléře nebo oslovením odhadce z vašeho okolí, který vám vypracuje znalecký posudek. Pokud za zjištění ceny pozemku nechcete platit, můžete využít hledání ceny podle inzertních severů, kde si zvolíte lokalitu a typ pozemku, který je nejvíce tomu vašemu podobný.


4 možnosti kdo určí cenu pozemku

  • Realitní makléř – vyberte si realitního makléře, který působí v lokalitě, kde se váš pozemek nachází. Kvalitní realitní makléř vám dokáže podat relevantní informace, dokáže zohlednit lokalitu i specifika a dá vám ucelený přehled o tom, jak váš pozemek nacenit, aby byl prodejný.
  • Odhadce – vyberte si odhadce z vašeho blízkého okolí. Odhadce pozemek vyměří a na základě tabulkové metody určí cenu obvyklou, ta však nemusí zcela přesně odpovídat tržní ceně vašeho pozemku. Znalecký posudek si většinou vyžádá banka, která poskytne zájemci o váš pozemek hypotéční úvěr.
  • Katastr nemovitostíkatastr nemovitostí poskytuje za úplatu data o cenách prodaných nemovitostí na základě tzv. cenových map.
  • Vy sami pomocí hledání na internetu – podíváte se na známé realitní servery a zadáte do vyhledávání podobný typ pozemku a lokalitu, kde byste rádi znali cenu za metr čtvereční. Vyberete si několik podobných nabídek, porovnáte je a cenu poté zprůměrujete. Hledejte však pozemky, které jsou aktuální a na serveru „neleží“ několik let.

Co potřebujete pro prodej vašeho pozemku?

  • Zjistit o jaký druh pozemku se jedná – orná půda, trvalý travní porost či stavební parcela?
  • Vědět na jakých parcelách se pozemek rozkládá a jaká je jeho výměra v metrech čtverečních.
  • Mít jeden z nejdůležitější dokumentů – list vlastnictví, který získáte na katastru nemovitostí.
  • Zajistit si nákres z katastrální mapy.
  • Zájemce zajímá i územní plán obce, pokud prodáváte stavební parcelu a zda se dá na pozemku vůbec stavět?

Cenu při prodeji pozemku může ovlivnit celá řada zásadních faktorů. Vhodnou možností se zdá svěřit tuto činnost do rukou zkušeného realitního makléře, který prověří cenu v čase a zjistí aktuální poptávku po druhu nabízeného pozemku. Vyšší cena pozemku může odradit spoustu zájemců, naopak při podceněném pozemku, můžete hodně tratit.

 

Zdroj:

www.cenovamapa.cz

www.hypoindex.cz

 

 

 

Nabídka nemovitostí

Nové články