jak prodat dům s hypotékou

Dům s hypotékou, můžete ho prodat?

Komentáře: 0

Většina z nás nemá naspořeno tolik peněz, aby si koupili dům bez dalšího druhu financování. Je tedy velmi běžné, že pokud se svůj dům rozhodnete prodat, může být zatížený hypotékou. Je možné takový dům prodat? A pokud ano, jak tento proces probíhá?

jak prodat dům s hypotékou
jak prodat dům s hypotékou

 

Ano, svůj dům prodáte, i když máte na něj hypotéku. Je to poměrně běžná záležitost, že se domy prodávají před úplným splacením hypotéky. Prodej domu by vám měl pomoci doplatit hypotéku a ještě by vám mělo zůstat dostatek zálohy na váš případný další dům.


Jak prodat dům s hypotékou?

Dům s hypotékou je možné prodat a vaše první kroky povedou do banky. Tam si necháte zjistit celkovou výši zůstatku úvěru a získáte souhlas s prodejem vaší nemovitosti. Prodejem domu buď hypotéku doplatíte, nebo podáte návrh na vklad nového zástavního práva k nemovitosti a hypotéka přejde na kupujícího.


Jak prodat dům s hypotékou lidem, co chtějí hypotéku?

V ideálním případě, v procesu, kde figurují dvě zástavní práva, sjednejte hypotéku u stejné banky. V tomto případě pak dojde pouze ke změně vlastníka domu. Možné je také převzít hypotéku, ale pouze za podmínek, které měl sjednané prodávající. Prodávající však nesmí mít úvěr čerpaný přes stavební spoření. Převzetí hypotéky je tak nejrychlejší řešení, protože banka, která má v zástavě váš dům, má již všechny potřebné informace. Pokud kupující zaplatí vyšší částku, než je nesplacená část hypotéky, rozdíl ceny dostanete při prodeji vyplacený na váš účet.

Jaký je postup při prodeji domu s hypotékou?

  • Jděte do banky a informujte ji o prodeji svého domu
  • Zažádejte o vyčíslení zůstatku hypotéky
  • Banka musí souhlasit s novým zástavním právem
  • S kupujícím podepište kupní smlouvu
  • Podejte návrh na vklad nového zástavního práva k nemovitosti
  • Podejte návrh na zapsání nového vlastníka do katastru nemovitostí
  • Vaše banka podá návrh na výmaz ze zástavního práva
  • Banka kupujícího zaujme zástavní právo

Jak dlouho trvá prodej domu s hypotékou?

Proces prodeje domu s hypotékou může trvat 14-30 dní i déle. Záleží na tom, jak se s kupujícím rychle dohodnete na podmínkách a jak rychle budou splněny podmínky banky, pokud bude kupující chtít též čerpat hypotéční úvěr.

Pokud se rozhodnete pro prodej vašeho domu zatíženého hypotékou, zeptejte se ve vaší bance. Banka vám poradí, jaké dokumenty jsou potřeba, a vysvětlí všechny potřebné kroky. Při jednání s bankou potřebujete doklad totožnosti, svou úvěrovou smlouvu a vyčíslení zůstatku hypotéky.

 

Zdroj:

https://www.csas.cz/

Nabídka nemovitostí

Nové články