Jak na koupi nemovitosti v exekuci?

Jak na koupi nemovitosti v exekuci?

Komentáře: 0

Konečně se vám podařilo najít váš vysněný byt nebo dům, ale záhy zjistíte, že je na něj uvalena exekuce. V takovém případě od něj nemusíte nutně dávat ruce pryč. Pokud se smíříte s větší administrativní zátěží a delší jednáním, tato koupě se vám může ve výsledku vyplatit.

Jak na koupi nemovitosti v exekuci?
Jak na koupi nemovitosti v exekuci?

Důkladně prověřujte

Kromě samotné prohlídky by vás měl zajímat výpis z katastru nemovitostí, kde najdete vše potřebné. V listu vlastnictví se dozvíte všechna zástavní práva, a s nimi související případné exekuce. Rovněž si prověřte vlastníka, zda nemá takové dluhy, které by dokonce vedly až k zástavě nemovitosti. Prodej bytů zabavených v exekuci totiž vyžaduje souhlas exekutora. V opačném případě nemůže s tímto majetkem majitel libovolně nakládat.

Kdy se koupě exekučně zabavené nemovitosti vyplatí?

Smutnou zprávou je, že nárůst zadlužených obyvatel každý rok roste. S tím souvisí i počet osob nacházejících se v dluhové pasti. Najít v nabídce realitky prodej nemovitosti v exekuci mimo dražbu tak není nic neobvyklého. Největší výhodou těchto nemovitostí pro kupujícího je jejich velmi výhodná cena. Jak už bylo zmíněno, je třeba si nejprve zjistit, zda celkové dluhy majitele nepřesahují cenu nemovitosti.

Mějte k ruce zkušeného právníka nebo realitního makléře

Koupě nemovitosti v exekuci mimo dražbu je složitou záležitostí, do které byste se neměli pouštět sami. V prvé řadě je nutné provést vyčíslení dluhů, jejichž úhrada se provádí na základě podpisu Smlouvy o smlouvě budoucí kupní. Následně od exekutora obdržíte kvitanci, jež potvrzuje, že dlužník svůj dluh splatil. Na Katastrálním úřadě poté dojde k výmazu všech exekučních titulů. Jakmile je vše hotovo, podepisuje se kupní smlouva a podává návrh na vklad vlastnického práva. Ještě před tím se ovšem doporučuje oslovit příslušný soud, pod něhož dlužník spadá, zda se neobjevily další exekuce, jež by se posléze mohly objevit v listu vlastnictví.

Nabídka nemovitostí

Nové články