co je mezonetovy byt

Mezonetový byt: moderní bydlení, které není pro každého

Komentáře: 0

Toužíte po stylu bydlení jako v domě, ale zároveň chcete bydlet v centru hlavního dění města? Zvolte mezonetový byt. Je kompromisem mezi domem a bytem. Je stejně vzdušný, s velkými okny, vysokými stropy jako dům a patří k luxusnějším variantám bydlení. Můžete si ho buď rovnou koupit, anebo si ho nechat vytvořit ze dvou bytů nad sebou. Co můžete od takového bytu očekávat a má i nějaké zápory?

co je mezonetovy byt
mezonetový byt

 

Schodiště jako důležitá součást pro mezonetový byt

Dominantou každého mezonetového bytu bývá schodiště. Nezapomeňte však, že každé schodiště není pro každého. V mezonetových bytech se nachází často točitá schodiště, která mohou být pro vás do budoucna komplikací, ať už čekáte rodinu nebo si hodláte byt nechat i na stáří. Díky schodišti si však můžete vytvořit mnohem více klidu. Většinou tak oddělíte prostor pro odpočinek jako je ložnice a společenskou místnost s kuchyní, která bývá v přízemí mezonetového bytu. Schodišti věnujte při výběru mezonetového bytu opravdu velkou pozornost. Všímejte si, zda má zábradlí a zda je materiál protiskluzový. Schody by neměly být také příliš strmé, moc točité či úzké. Pokud budete něco stěhovat do patra nebo ponesete do poschodí třeba jen tác s jídlem, pokud bude váš člen domácnosti nemocný, můžou být právě schody velkou komplikací.

Chladné přízemí a přetopené patro, jak je to s vytápěním?

Přetopené patro bývá v mezonetových bytech velký problém. Protože se mezonetový byt obvykle nachází pod střechou, bývá v něm v létě přílišné horko. Vyřešit by vám tento problém mohla kvalitní izolace střechy nebo klimatizace. V zimě vám zas teplý vzduch bude stoupat vzhůru, a ačkoliv byste si přáli mít raději chladnější místo pro spaní, budete mít přesně opačný problém. Ale i zde je možné provést řešení výběrem vhodných topných těles.

Originální výhledy a více světla

To vše vám většinou mezonet poskytne. Díky otevřenému prostoru a většímu množství oken dostanete otevřený prostor, který bude velmi světlý a vzdušný. Čím více však bude otevřený a čím více budete mít oken, tím více protopíte. Počítejte proto s vyššími náklady na jeho vytápění.


Co je mezonetový byt?

Mezonetový byt je vícepodlažní byt, který se nachází v bytovém domě. Bývá kompromisem mezi domem a bytem. Vznikne propojením dvou bytů nad sebou vnitřním schodištěm. Nebo propojením nevyššího patra s půdním prostorem. Díky tomu bývá vzdušný a působí luxusním dojmem.


Ve městech s vysokou hustotou zalidnění se těžko shání rodinné domy a tak můžete zvolit střední cestu mezi samostatným domem a bytem s více jednotkami. Pronájem mezonetového bytu bývá obvykle levnější, než pronájem domu, což pro vás může být hlavním důvodem, proč si mezonetový byt pronajmout.

Zdroj:

www.chytre-bydleni.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články