jak dlouho trvá odhad nemovitosti

Odhad nemovitosti: kolik zaplatíte a jak dlouho to trvá?

Komentáře: 0

Rozhodli jste se financovat své bydlení pomocí hypotéky? Pak se nevyhnete zásadnímu dokumentu, kterým je odhad nemovitosti. Ten určí, kolik vám banka půjčí, jelikož nemovitost získává jako zástavu pro případ, kdybyste nemohli hypotéku dlouhodobě splácet. Kolik za takový odhad nemovitosti zaplatíte a jak dlouho celý proces trvá? To se dozvíte v článku.

 

jak dlouho trvá odhad nemovitosti
jak dlouho trvá odhad nemovitosti

 

Cena za vypracování odhadu se odvíjí od toho, kolik času odhadce nad zpracováním stráví. Pokud k nemovitosti bude patřit více pozemků nebo se bude odhadovat nemovitost s více listy vlastnictví, bude cena odhadu vyšší. Více si připlatíte za odhad rodinných domů, byty bývají levnější. Obecně vás odhad bytu přijde na 3,5 až 4 tisíce korun českých. U domů pak počítejte s částkou kolem 4,5 až 5 tisíc korun českých.  Ceny odhadu stavebního pozemku bývají ještě nižší, než ceny odhadu bytu. U komerčních nemovitostí vás pak odhad přijde nejdráž. Můžete však získat i odhad zdarma, jež poskytují některé banky. Proto než se pustíte do zařizování odhadu, informujte se na pobočce dané banky.

Jak odhad ceny nemovitosti získat?

  • Zdarma ho zařídí banka, u které žádáte o hypotéku. Banky službu nabízejí většinou v různých akcích.
  • Zařídíte si ho sami prostřednictvím odhadce. Odhadce musí být ze stejného regionu jako nemovitost, kterou chcete ručit, a měl by mít s bankou smlouvu, aby byl váš odhad uznán.
  • Prostřednictvím nezávislého hypotéčního poradce, který za vás zařídí veškerou administrativu spojenou se získáním hypotéky.

Jak dlouho trvá odhad nemovitosti?

Zpracování odhadu nemovitosti trvá 7-14 dnů. Záleží na vytíženosti daného odhadce a domluvy s ním. Vliv na dobu zpracování má rozsah stavby, ale i období, kdy se odhad zpracovává. V období Vánoc a dovolených počítejte s delším časovým úsekem.


Co k odhadu nemovitosti potřebujete?

Především list vlastnictví a stavební povolení nebo půdorys bytu. Vědět byste měli i jak je nemovitost stará, zda se prováděly nějaké rekonstrukce. Jaké má nemovitost vady a jaké byly při stavbě použity materiály. Jaké vedou do nemovitosti inženýrské sítě a čím vytápíte? Odhadce budou zajímat i věcná břemena a nájemní vztahy.

 

Zdroj:

www.banky.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články