kolik je provize rk

Nenechte se nachytat! Jaká je adekvátní provize realitní kanceláře?

Komentáře: 0

Chystáte se prodat svou nemovitost? Přemýšlíte, zda ji prodat s realitní kanceláří nebo raději bez, abyste se vyhnuli placení provize? Kolik zaplatíte za provizi a vyplatí se vybrat si kancelář, která má provizi nižší? Kdo platí provizi a jaký trik mají kanceláře, když nabízejí prodeje bez provize? To vše se dozvíte v článku.

kolik je provize rk
kolik je provize rk

 

Kdo platí provizi realitní kanceláři?

Provizi realitní kanceláři platí objednatel služby, tedy prodávající. Dané procento provize se většinou odečítá z částky, za kterou se nemovitost prodá. Nabídkám prodeje bez provize nevěřte. Zdarma nepracuje žádná realitní kancelář. Trik realitní kanceláře hledejte v tom, že realitní kancelář vlastně o danou částku navýší cenu nemovitosti a provizi tak zaplatí kupující.

 


Kolik je provize rk?

Provize realitní kanceláři se pohybuje mezi 3-7% bez DPH z prodejní ceny nemovitosti. Zaleží na rozsahu služeb, které jsou v provizi započteny.  Proto nízká provize, nemusí být vždy výhodnější. Platí, že čím vyšší cena nemovitosti, tím měně procent.  Konkrétní sazba závisí i na dané lokalitě.


 

Co všechno by měla obsahovat provize realitní kanceláři?

  • Profesionální nafocení nemovitosti a poutavý inzerát, videoprezentaci
  • Prodejní plán a dohodnuté úpravy během prodeje nemovitosti
  • Zveřejnění nabídky nemovitosti na různých portálech a sociálních sítích
  • Pravidelné informování o stavu nabízené nemovitosti a komunikaci se zájemci
  • Veškerá příprava smluvní dokumentace
  • Spolupráce při podpisu veškerých smluv
  • Zajištění podkladů pro katastr nemovitostí
  • Zodpovědný a profesionální přístup

 

Kdy má realitní kancelář na provizi nárok?

Nárok na provizi má realitní kancelář, až v momentě, kdy prodávající dostane své peníze a obchod je zdárně ukončen.  Dobře se o tento bod před uzavřením smlouvy o zprostředkování zajímejte, abyste nebyli nemile překvapeni, když bude realitní kancelář chtít svou provizi například při podpisu kupní smlouvy. Nezapomeňte, že mohou nastat jakékoliv důvody, kdy k prodeji a vyplacení částky nemusí dojít a vy byste zbytečně museli hradit výši provize a přitom neměli peníze za svou nemovitost.

 

Abyste byli spokojeni, je velmi důležité vybrat si správně realitní kancelář a zkušeného realitního makléře. Vybírejte na základě referencí a různých doporučení, ptejte se svých známých na zkušenosti. Před podepsáním zprostředkovatelské smlouvy si vše dobře pročtěte a veškeré body, které Vám nebudou jen trochu jasné, si nechte dopodrobna vysvětlit. Vybrat si správného realitního makléře Vám může ušetřit spoustu starostí i času, v takovém případě se prodej nemovitosti s provizí vyplatí.

 

 

Zdroj:

https://www.penize.cz/

 

Nabídka nemovitostí

Nové články