jak prodat družstevní byt

Prodej družstevního bytu. Na co si dát pozor?

Komentáře: 0

Rozhodli jste se prodat družstevní byt a nevíte jak na to? Připravte se na to, že prodej družstevního bytu je o něco složitější než prodej bytu v osobním vlastnictví. Vše se dá ale zvládnout. Více informací, co je dobré vědět před prodejem a jak probíhá převod družstevního bytu, se dozvíte v článku.

jak prodat družstevní byt
jak prodat druzstevni byt

 

Největší rozdíl u bytu v družstevním vlastnictví oproti bytu v osobním vlastnictví je ve vlastníkovi. U družstevního bytu je vlastníkem bytu bytové družstvo a vy jste pouze nájemce bytu. Kdežto u osobního vlastnictví jste zapsáni na katastru nemovitostí jako vlastníci přímo vy. Při prodeji družstevního bytu tedy neprodáváte přímo byt, ale pouze své členské povinnosti a práva v bytovém družstvu.

Co vše zjistit před prodejem družstevního bytu?

Připravte si nájemní smlouvu, kterou prokážete, že bytovou jednotku vlastníte. Dále si připravte aktuální evidenční list, který obsahuje rozpis měsíčních záloh za byt. Kupujícímu předejte potvrzení o bezdlužnosti. Zjistěte si, zda má dům nějaký úvěr a kolik zbývá celkově doplatit? Jaké má družstvo stanovy a kolik si účtuje poplatek za převod bytu? Informujte se také, zda se byt dá převést do osobního vlastnictví a kolik převod stojí.

 


Jak prodat družstevní byt?

Družstevní byt prodáte na základě oznámení vašeho záměru družstvu.  Se zájemcem podepíšete smlouvu o převodu družstevního podílu v bytovém družstvu a doručíte ke schválení na družstvo. Družstvo má právo žádat převodní poplatek a může zakázat, aby se členem stali právnické osoby nebo cizinci.


3 kroky k prodeji družstevního bytu:

  • Družstvu oznámíte svůj záměr prodat podíl – zde budete potřebovat potvrzení o členství v družstvu nebo nájemní smlouvu a potvrzení bezdlužnosti vůči družstvu. Dále také potvrzení o výši úvěru družstva a kolik zbývá doplatit.
  • Zvolíte adekvátní cenu pro prodej podílu – z důvodu souhlasu družstva k různým rekonstrukcím nebo pronájmem družstevního bytu se obvykle družstevní byty prodávají za nižší cenu. Nižší cena je daná také tím, že družstevním bytem nelze ručit v případě hypotéky. Kupující musí ručit jinou nemovitostí. V úvahu se také bere, kolik zbývá doplatit z úvěru na různé rekonstrukce.
  • Kontaktujete družstvo, že jste našli nového majitele – bohužel se může stát, že kupujícího družstvo neschválí a prodej se vám tak může zkomplikovat. Pokud družstvo nebude mít žádné námitky, můžete společně podepsat smlouvu o převodu družstevního podílu v bytovém družstvu. Zde vás čeká výhoda, protože se vyhnete běhání po úřadech, kvůli změně vlastnických práv. V konečné fázi jen vyúčtujete energie a domluvíte jejich přepis.

Prodej družstevního bytu se Vám může zdát složitější, než prodej bytu v osobním vlastnictví, ale nebojte se toho.  Pokud zajdete na družstvo osobně, získáte i aktuální formuláře, které slouží k převodu družstevního podílu a pokud si nebudete vědět rady, můžete zažádat o pomoc právníka či nějakého realitního makléře, aby převod proběhl rychle a hladce.

 

Zdroj:

www.estav.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články