jak prodat byt s hypotékou

Byt s hypotékou, jak ho prodat?

Komentáře: 0

Nastala ve vašem životě situace, kdy potřebujete prodat byt který je zatížený hypotékou? Ať už je váš důvod jakýkoliv, ať už jste se rozvedli, nebo se jen potřebujete přestěhovat do jiného města či jste se dostali do tíživé finanční situace, prodat svůj byt s hypotékou můžete. Jak postupovat a na co si dát pozor? To si můžete přečíst v článku.

jak prodat byt s hypotékou
jak prodat byt s hypotékou

 

Při prodeji bytu s hypotékou je důležité, jak bude kupující vaši nemovitost financovat. Má kupující vlastní zdroje nebo si potřebuje vzít hypotéku? Bude si brát hypotéku u stejné banky nebo u jiné banky? Nebo zvažuje převzetí hypotéky? To jsou jedny z nejdůležitějších otázek, které potřebujete vědět a zajistit tak další kroky k prodeji svého bytu zatíženého hypotékou. Pokud potřebujete prodat svůj byt rychle, vyhněte se variantě, kdy kupující potřebuje financovat koupi z hypotéky u jiné banky.


Jak prodat byt s hypotékou?

Prodat byt s hypotékou můžete, pokud má kupující dostatek vlastních finančních prostředků, ale i pokud si potřebuje vzít hypotéku.  Kupující může také stávající hypotéku převzít. V prvé řadě potřebujete souhlas své banky se splacením úvěru a vyčíslení zbývající části hypotéky.


4 možnosti při prodeji bytu s hypotékou:

  • Kupující má vlastní zdroje: nejjednodušší variantou je, pokud má kupující hotovost či peníze na svém účtu a nepotřebuje si vzít žádný další úvěr. Proto si při prodeji vybírejte raději zájemce, kteří mají hotovost, pokud svou nemovitost zatíženou hypotékou chcete prodat rychleji. Kupující tak uhradí zůstatek hypotéčního úvěru přímo na účet banky a banka vystaví doklad o splacení hypotéky. Následně podáte návrh na výmaz zástavního práva na katastru nemovitostí. Zbylé prostředky uhradí kupující jako část kupní ceny. V ten moment již můžete podat návrh na vklad na katastr nemovitostí. Za 20-30 dnů pak dojde k převodu nemovitosti na kupujícího.
  • Kupující převezme hypotéku: kupující musí mít také dost vlastních zdrojů, aby mohl uhradit zbývající část kupní ceny, a zároveň převezme hypotéku. Zde by však mohl nastat problém s jeho úvěrovou historií, doložením příjmů aj. Pokud kupující nebude mít dostatek vlastních finančních prostředků, musí si vzít hypotéku novou. Převzít hypotéku se kupujícímu vyplatí, pokud je stávající hypotéka sjednána za lepších podmínek, než které by dostal v současné době.
  • Hypotéku si vezme kupující u stejné banky: v tomto případě banky neprotahují vyřízení, získají nového klienta a ve většině případů nabízejí i možnost předčasného splacení bez sankcí. Kupující tak získá novou nabídku a může si nastavit splátky a fixaci dle svého uvážení.
  • Hypotéku si vezme kupující u jiné banky: kupující má právo si vybrat banku, kde mu nabídnou nejlepší podmínky, banka však musí souhlasit s tím, že po nějakou dobu bude mít zástavní právo i banka kupujícího. Na katastru se uvede jako druhá v pořadí. Banky se pak mezi sebou vypořádají, tím že si vzájemně zašlou peníze a banka kupujícího se se svou zástavou dostane na první místo v katastru nemovitostí. Po převedení vlastnického práva jsou nakonec vyplaceny peníze prodávajícímu.

Sankce za předčasné splacení

Ověřte si u své banky také výši sankcí za předčasné splacení své hypotéky. Pokud jste si vzali úvěr dříve než v prosinci 2016, sankce mohou být bohužel výrazné. Nový zákon o spotřebitelském úvěru však výši poplatků značně omezil.

Zdroj:

www.banky.cz

www.finance.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články