jak pronajímat chatu

Chcete pronajímat vaši chatu? Jak nejlépe na to?

Komentáře: 0

Rozhodujete se, zda pronajmout vaši chatu? Zájem o pronájmy chat roste a roste i počet majitelů, kteří se rozhodují své chaty pronajímat. Jak pronajmout chatu, aby byla nabídka konkurenceschopná a jaká pravidla a povinnosti byste měli při pronájmu dodržet, si můžete přečíst v článku.

jak pronajímat chatujak pronajímat chatu

Jaká splnit pravidla a povinnosti při pronájmu chaty?

Při pronájmu chaty nezapomeňte i na povinnosti, které se k pronajímání váží. Jsou oblasti, kde nebudete potřebovat živnostenský list ani jiné doklady. V místě, kde chcete pronajímat chatu, zajděte na finanční úřad a zjistěte si, jaké podmínky platí v dané oblasti při ubytování za účelem rekreace a jestli vaše činnost spadá do ubytovacích služeb nebo do příjmů z nájmu. Další povinností je placení daní. Příjmy z pronájmu se uvádějí každoročně do daňového přiznání. Nemine Vás ani placení poplatků obci za každého ubytovaného. Obec si tyto poplatky stanovuje individuálně. Důležité je také pojištění chaty, nikdy nevíte, co se bez vaší přítomnosti může přihodit.

 

Co uvést do smlouvy o pronájmu?

Pokud chcete pronajímat vaši chatu, myslete také na smlouvu. Ta musí obsahovat povinnosti nájemce i pronajímatele. Zde uveďte zejména body, které budou pamatovat na specifické situace, které by mohly nastat. Ve smlouvě uveďte termín, v jakém budete chatu zájemcům pronajímat a za jakou cenu. Zmiňte také výpovědní lhůtu a další podmínky pronájmu. Do smlouvy se uvádí také náklady za spotřebované energie, kauce, závěrečný úklid, celková kapacita osob v chatě, možnost mazlíčků a sankce v případě poškození věcí.

 


Jak pronajímat chatu?

Chatu můžete pronajímat na základě smlouvy. Ta by měla obsahovat práva a povinnosti nájemce i pronajímatele. Chatu profesionálně nafoťte a inzerujte. Inzerovat můžete pomocí cestovních agentur nebo sami.  Zjistěte si na místním FÚ, zda budete potřebovat pro najímání vaší chaty živnostenský list.


 

Jak prezentovat nabídku k pronájmu?

Základem kvalitní prezentace jsou krásné fotografie. Nafoťte chatu i okolní místo profesionálně za dobrého počasí, tak abyste zájemce zaujali na první pohled. V interiéru dbejte na minimalismus a nepřeplácejte ho množstvím zbytečností a nábytku. Dbejte však na to, aby si hosté mohli dát své oblečení do skříně. Samozřejmostí bývá i dobře vybavená kuchyně a stolování jak uvnitř objektu, tak venku. Nezapomeňte na kvalitní postel a pohodlnou matraci, protože hosté očekávají, že se na dovolené dobře vyspí a během noci si pořádně odpočinou. Běžnou záležitostí dnes již je také poskytnout ubytovaným přístup k wifi. Většina dětí i dospělých se dnes již bez sdílení fotek na sociálních sítích neobejde a hodně zájemců volí ubytování i s ohledem na svojí práci, kterou provozují online a kvalitní připojení potřebují. Dnešní hosté mají vyšší očekávání, než kdykoliv předtím. Ocení, pokud jim můžete nabídnout cokoliv navíc pro vyžití – sauna, vířivka, dětské hřiště, pískoviště, venkovní gril, kola či loďku. Připravte také dostatek materiálů, kam mohou na výlet. Veškerá vaše snaha se Vám vyplatí pro další doporučení a kladné hodnocení.

 

Pronajímat na vlastní pěst nebo s cestovní kanceláří?

Pronajímání chaty se vám může stát dalším zdrojem příjmů, ale také stresem a nepříjemnou starostí. Nevyhnete se papírování a počítejte s tím, že kvůli příjmům z pronájmu je potřeba podávat daňové přiznání. Pokud máte ke své chatě hodně osobní vztah a vaše rodina trávila její opravou hodně času, zvažte, zda je pronájem vaší chaty pro vás tím vhodným zdrojem příjmů. Zájemci se k vaší chatě nebudou chovat jako vy a některé vybavení mohou poškodit. Mohou vám ucpat záchod, rozbít pákovou baterii nebo poškodit dekorativní keramiku po babičce, či vylít víno na oblíbené povlečení.  V tomto případě si spíše vybírejte zájemce sami. Cestovní kancelář se sice o vše postará, ale účtuje si kolem dvaceti i více procent za každého ubytovaného a nebude vám rozhodně ručit za to, jací lidé na pobyt přijedou.

 

 

 

Zdroj:

www.tvojechalupa.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články