jak prověřit nájemníka

Jak prověřit nájemníka a vyhnout se neplatičům?

Komentáře: 0

Chystáte se pronajmout svou nemovitost, ale máte obavy z výběru svého nájemníka? Najít ideálního nájemníka, který platí včas a chová se slušně vůči vašemu majetku, není v dnešní době nikterak jednoduché. Jak takové zájemce prověřit? Na co se ho před pronájmem zeptat? Jsou možnosti, jak se vyhnout neplatičům? Na to se zaměříme v článku.

jak prověřit nájemníka jak prověřit nájemníka

 

Výběru nájemníka, kterého si pustíte do svého bytu, věnujte zvýšenou pozornost.  Již při prvním setkání buďte obezřetní a nájemníkovi klaďte různé otázky, abyste zjistili, v jaké životní a finanční situaci se nachází. Nedejte na první dojem, i podvodník může působit sympaticky.  Zkuste se budoucích nájemníků zeptat, jakou mají práci, či v jaké firmě pracují. Co dělali předtím, kde dříve bydleli a proč se stěhují?  Pro kolik osob nemovitost shání? Zeptejte se, zda Vám mohou poskytnout kontakt na minulého pronajímatele. Dobré je vědět, zda nejsou nájemníci v exekuci, či nemají nějaké dluhy, abyste se vyhnuli budoucím možným problémům.  Důležitá je komunikace a také to, jak potenciální nájemník reaguje na telefony a jak se dostaví na prohlídku, to vše Vám v počátku hodně napoví.

Kde zjistit o budoucím nájemníkovi informace?

V úvodním setkání zjistěte o nájemníkovi jméno, příjmení, bydliště a zaměstnání, e-mail, telefonní číslo. Tyto veškeré údaje můžete zadat do vyhledávače na internetu. Další indicie Vám mohou poskytnout i sociální sítě, jako je Facebook nebo Instagram, ale i veřejně dostupné databáze:

  • Insolvenční rejstřík – zde vyhledáte zdarma dlužníka
  • Veřejný rejstřík a Sbírka listin – zde ověříte, zda existuje firma, pro kterou potenciální nájemce pracuje
  • Rejstřík živnostenského podnikání – pokud pronajímáte OSVČ, ověříte zde pravdivost údajů o podnikání či pozastavení živnosti
  • Databáze osob v pátrání Policie ČR – veřejně dostupná a zdarma
  • Centrální evidence exekucí – zde se musíte registrovat a nahlížení je zpoplatněno
  • Dluh u zdravotní pojišťovny – pojišťovny zveřejňují veřejné dluhy lidí, kteří dluží na zdravotním pojištění na úřední desce

Prověřte také trvalé bydliště a zadejte si ho do map. Zde zjistíte, jestli nemá nájemce trvalé bydliště na chatě nebo obecním úřadě, což vám také hodně napoví.

 


Jak prověřit nájemníka?

Nájemníka můžete prověřit podle jména a příjmení ve vyhledávači na internetu. Zkontrolujte také sociální sítě. K dispozici vám je také zdarma Insolvenční rejstřík a Rejstřík živnostenského podnikání. Zkontrolujte předchozí reference a nahlídněte do Centrální evidence exekucí.


Jak se vyhnout neplatičům?

Abyste se vyhnuli nesolventním zájemcům, stanovte kauci, klidně i vyšší. Kauce je pro vás důležitá, je to jakási jistota, že z ní uhradíte případné nedoplatky za energie nebo případné poškození vybavení bytu. Bude Vám sloužit jako síto případných zájemců. Pokud má nájemník problém s kaucí, už víte, že může přijít problém. Může to být důkaz, že ten člověk neumí hospodařit s penězi a že vám nemusí pravidelně platit nájemné.

Pozor na diskriminaci budoucího nájemníka

V inzerátu neodmítejte určité skupiny, abyste se nestali terčem obvinění z diskriminace. Po prohlídkách si nechávejte čas na rozmyšlenou s tím, že s rozhodnutím počkáte, až proběhnou všechny prohlídky a výsledek vašeho rozhodnutí všem zájemcům sdělíte.

Otázka prověření nájemníka při pronájmu bytu je velmi důležitá. Pokud pronajímáte vaši nemovitost a záleží vám na tom, abyste měli spolehlivého člověka, kterého pouštíte do svého majetku a necháváte ho, aby váš majetek užíval, tak si zájemce dobře prověřte.

Zdroj:

www.finance.cz

 

Nabídka nemovitostí

Nové články