Jak koupit byt?

Koupě bytu v období ekonomické nejistoty, jak se vyvarovat chyb?

Komentáře: 0

Nejasné vyhlídky do budoucna společně se zvyšujícími cenami začínají v lidech vzbuzovat značné nejistoty. Mnoho lidí se tak snaží ušetřit své úspory investicí do nějaké nemovitosti, jakou je třeba koupě bytu. Hodně lidí přesouvá peníze z vkladu a koupí například byt v naději, že své úspory zachrání před znehodnocením. Jak v takových situacích nejednat bezmyšlenkovitě a jak se vyvarovat chyb? To se můžete dočíst v článku.

Jak koupit byt?
Jak koupit byt?

 

V posledních měsících došlo k velkému růstu cen na trhu s nemovitostmi. Nejsilnějším faktorem ovlivňujícím tento trh je stále vysoká inflace v kombinaci s rostoucími úrokovými sazbami, které způsobují nedostupnost financování. Na druhé straně však tlačí investory na ukládání volných prostředků do bezpečných aktiv. Každý, kdo v tomto období kupuje nemovitost, je nucen činit rychlá rozhodnutí, neboť řada nemovitostí se stahuje z prodeje a u řady nemovitostí zas cena roste. Často je však nerozumné koupit nemovitost „za jakoukoliv cenu“. To vede k tomu, že kupující buď velmi přeplatí, i když je těžké tento přeplatek odhadnout, nebo si nevšimne skrytých vad, které mu v budoucnu mohou přinést nemalé starosti.


Jak koupit byt?

Koupit byt můžete na základě kupní smlouvy. Dejte si pozor na formu vlastnictví a právní vady. Udělejte si čas na kontrolu detailů samotného bytu i dané lokality. Dobře zvažte maximální cenu, do které započítejte i vybavení či případnou rekonstrukci.  Nebojte se nechat si poradit od odborníků.


Urychlená koupě bytu se nevyplácí

Udělejte si čas, urychlená koupě bytu vede kromě přeplatku k tomu, že byt pořádně nezkontrolujete a můžete si koupit byt s právními vadami. Například po koupi zděděného bytu se může objevit nezvěstný dědic. Důsledně zkontrolujte, zda byt není zatížen nějakým dluhem či věcným břemenem. V novostavbách zkontrolujte dostupná povolení.

Zvažte hypotéku za současných úrokových sazeb

Pokud zrovna akutně nepotřebujete bydlet, zvažte, zda není vhodné s nákupem bytu ještě posečkat. Samozřejmě jsou v životě různé situace, kdy potřebujete okamžitě koupit byt, když se potřebujete přestěhovat například z jiného regionu. V tomto případě myslete na to, že i získání dnešní drahé hypotéky může být rozumné, pokud v budoucnu úvěr refinancujete.

Zajistěte fyzickou kontrolu bytu a ptejte se

Zkontrolujte nejen funkčnost oken, dveří, kohoutků, vypínačů, ale všímejte si, zda v bytě není plíseň například v rozích nebo nějaké praskliny. Ptejte, co vše Vám majitel v bytě zanechá, jak stará je kuchyňská linka, kdy bylo v bytě vymalováno nebo kdy proběhla rekonstrukce koupelny. Ujistěte se o bezpečnosti balkonů, zeptejte se i na možnosti uložení věcí ve sklepě a dostupnost parkování.

Udělejte průzkum dané oblasti

Udějte si průzkum, jaký je prodej bytů v dané oblasti a proč je lidé v této oblasti kupují či nekupují? Při naléhavém nákupu existuje šance, že koupíte byt s nehodícím se uspořádáním nebo v lokalitě, kde vám bude chybět lékař či zde bude nepohodlná dopravní dostupnost. Všimněte si také toho, zda v blízkosti není hospoda nebo zda se byt nenachází nad prodejnou, aby Vás po čase neotravoval hluk.

 

Realitní trh je nyní v nestabilní pozici. I přes tuto situaci se snažte každou nabídku prostudovat s chladnou hlavou, případně si na pomoc zvolte vhodného odborníka. Pokud koupíte byt v neatraktivní oblasti, může se stát, že ho obtížně prodáte, pokud vám bydlení v něm nebude vyhovovat.

Zdroj:

www.penize.cz

Nabídka nemovitostí

Nové články