prestehovani

Starosti nekončí ani po přestěhování

Komentáře: 0

Konečně máte přestěhováno a momentálně to ve vašem novém bytě vypadá tak trochu jako ve skladišti? Všude nevybalené krabice a tašky s věcmi, které s vámi připutovaly z vašeho starého působiště? Myslete na to, že je to pouze dočasný stav a zanedlouho se ze skladiště stane skutečný domov. Už teď se to určitě rýsuje.

prestehovani

 

Tip V novém působišti včas vyřešte připojení k internetu. Může vám pomoci s mnoha záležitostmi a vy ušetříte čas. Je také nutné myslet na pojištění domácnosti.

 

Pokud jste měli na všechno dostatek času, pak jsou vaše věci jistě roztříděné na ty, které budou zapotřebí hned a na ty, které se mohou vybalit postupně.

  • Tento systém je velice výhodný především pro časovou úsporu.
  • Díky němu si také nezpůsobíte stres z toho, že něco důležitého nemůžete najít.

Jestliže je váš nový byt dostatečně prostorný, pak je vhodné dát všechny krabice do jedné místnosti. Ideálně takové, která je zatím nejméně frekventovaná. V bytových domech také mnohdy ke každému bytu patří sklepní prostory. I ty je možné využít pro dočasné uložení zatím nepotřebných věcí. Sklepní prostory ale bývají někdy vlhké. Proto sem uložte jen to, co nepodlehne zkáze.

  • I přesto, že budete mít možnost svůj sklepní prostor určitě uzamknout, není vhodné sem dávat cenné věci nebo takové, které by lákaly na první pohled.
  • Nikdy nevíte, jaký nezvaný návštěvník do domu zabloudí.

 

Co vybalit a zařídit jako první?

Začínáme tedy vybalovat. U mnoha lidí je to záležitost, na kterou se docela těší. První, co by mělo přijít na řadu, jsou všechny doklady a úřední listiny. U nich je nejpravděpodobnější, že je budete každou chvilku potřebovat. Zejména v době, kdy vše teprve zařizujete.

  • Je dobré je uložit na jedno místo, které je i ve spěchu okamžitě dostupné.

V případě, že jste si svůj nový domov zařídili novým vybavením a zařízením, pak brzy ke stávajícím listinám přibude i jedna nová. A tou je pojištění domácnosti. Tento krok není dobré příliš odkládat. Nikdy nevíte, jaká může váš byt postihnout katastrofa. Pojištění domácnosti je tedy základ.

  • Najít vhodnou pojišťovnu není v současné době nic složitého.
  • Stačí využít internet a najít si některý ze srovnávačů finančních produktů.

V případě, že si nejste jisti svým výběrem, můžete se obrátit například na některého finančního poradceZkušený a solidní finanční poradce vám najde produkt přesně na míru a zdarma. Finanční poradce vám může pomoci i s jinými záležitostmi. K těm patří kupříkladu refinancování hypotéky nebo jiné půjčky.

  • Podmínky hypoték a zejména výše úrokové sazby se u jednotlivých finančních poskytovatelů mohou výrazně lišit.
  • Refinancováním je tedy možné získat lepší podmínky pro splácení.
  • Hypotéka se tak stane pro vás mnohem lehčím břemenem.

 

Připojení k internetu se dá dočasně vyřešit jinou alternativou

Patříte-li k lidem, kteří vše řeší s časovým předstihem, pak je pravděpodobné, že máte hned první den zapojený internet. Poskytovatelům internetových služeb totiž většinou nějakou dobu trvá, než vás připojí. Je tedy dobré na to myslet včas. Pokud jste na tento krok tak trochu pozapomněli, nic se neděje. První dny nebo týdny se dá vydržet i bez internetu.

  • Nebo se tento problém dá snadno vyřešit vytvořením hotspotu pomocí vašeho chytrého telefonu.
  • Další možností je zajít do některé restaurace, cukrárny nebo kavárny, kde je pro zákazníky většinou připojení zdarma.
  • Stejnou službu poskytují v současné sobě už prakticky všechny veřejné knihovny.
  • Celá řada měst a obcí také poskytuje turistům možnost připojení zdarma na určitou dobu.
  • Bývá to ve velké většině hodina denně.
  • A za tuto dobu se dá vyřešit celá řada záležitostí.
  • Drobná potíž může být v tom, že se v některých obcích budete muset se svým notebookem nebo tabletem vyskytovat poblíž městského úřadu nebo informačního centra.

Poskytovatele internetu není těžké najít. Stačí si ujasnit, jaké služby od něj očekáváte a pak si najít přesně na míru toho pravého. Orientovat se můžete také podle recenzí uživatelů.

Tip – Podívejte se na oznámení na nástěnkách ve společných prostorách. Můžete tu najít zajímavé nabídky nejen od poskytovatelů internetu.

 

pripojeni

 

Označení poštovní schránky a aktualizace adresy v online obchodech

Jednou ze záležitostí, na kterou není dobré zapomenout, je označení poštovní schránky a zvonku vaším jménem. Usnadníte tím orientaci nejen poštovnímu doručovateli, ale také zabráníte mnoha nedorozumění. Měl by to být tedy jeden z prvních kroků poté, co se nastěhujete.

  • S tím souvisí také aktualizování své nové kontaktní adresy na webových stránkách a serverech, kde jste registrováni.
  • Především na těch, ze kterých si objednáváte zboží nebo vám chodí například nabídky či kupóny na slevové akce.

Aktualizace je velice jednoduchá. Můžete si ji usnadnit tím, že si otevřete všechny webové stránky a pomocí své chytré aplikace na nich uvedete svou novou adresu.

 

Nezapomněli jste na něco důležitého?

Je čas se na chvíli zastavit. V klidu si uvařte kávu a připravte se na samý závěr celého stěhování. Zamyslete se nad tím, jestli jste na něco nezbytného nezapomněli. Mají všechny důležité instituce vaši novou adresu? Změnu trvalého pobytu máte jistě už dávno vyřešenou. Je ale vaše nová adresa všude tam, kde být má?

  • Nahlášení je důležité na zdravotní pojišťovně, České správě sociálního zabezpečení a v některých případech také na Živnostenském a Finančním úřadě.
  • Tato povinnost platí především pro podnikatele a OSVČ.

 

Zkontrolujte změny v katastru nemovitostí

Jestliže jste se stěhovali do svého domu či bytu, pak se podívejte, jestli je uvedena změna v katastru nemovitostí. Aktualizace by tam měla proběhnout i bez vašeho přispění, ale za správnost údajů zodpovídáte vy. Proto je kontrola jistě žádoucí. Pokud máte připojení k internetu, není nutné hledat nejbližší pobočku katastru. Vše si snadno a pohodlně vyhledáte během několika okamžiků.

  • Kontrola je nutná také u výše zmíněných úřadů.
  • V současné době jsou sice všechny důležité úřady většinou propojené, a tak dochází k aktualizaci automaticky, ale i v tomto případě platí, že je zodpovědnost na vaší straně.

 

Je načase vybalit i zbytek věcí

Až budete mít vše ohledně úřadů a institucí zařízeno a zkontrolováno, můžete se pustit do závěrečné fáze. A tou je vybalení zbývajících věcí. Určete si na každý den jednu část a pokud to není bezpodmínečně nutné, pak rozhodně nespěchejte. Rychlá akce se v tomto případě moc nevyplácí. Způsobila mi jen chaos a vás by čekalo v brzké době zcela zbytečné uklízení a nové třídění věcí. Vše důležité už přeci má své místo a teď už se jedná převážně o věci, které tolik nespěchají.

  • Dobrá rada – Systém „zatím to dám sem a pak se uvidí“, rozhodně nefunguje. Pokud je to možné, určete všem svým věcem pevné místo a vše rozvrhněte prakticky.

 

vybalit

A můžete začít poznávat svůj nový domov

Vše už má tedy své místo, úřady o vás vědí vše, co je třeba a vy si můžete konečně oddechnout. Teď už na vás čekají už jen příjemné záležitosti. Můžete se začít seznamovat s okolím a také s lidmi, se kterými budete v novém místě žít. Odrazovým můstkem může být například venkovní posezení v kavárně nebo cukrárně, odkud se dá krásně sledovat místní „cvrkot“. Denní kavárna je také ideálním místem pro seznámení s někým místním.

  • Navštívit také můžete místní infocentrum.
  • Dozvíte se tu celou řadu informací.
  • Hodit by se vám mohlo například
  • kam vyrazit na výlet
  • jaké se ve městě pořádají akce
  • kde je v blízkém okolí možnost sportovního vyžití

Nabídka nemovitostí

Nové články