motor

Jaký kompresor pro běžnou domácnost?

Komentáře: 0

Kompresor je nedílnou součástí základního vybavení každé autodílny – a měl by si ho pořídit každý, kdo čas od času potřebuje něco nafouknout nebo nastříkat barvou. Jenomže co když zrovna nepatříte mezi odborníky na vzduchotechniku a nevíte si rady s výběrem kompresoru pro občasné domácí či garážové využití? Nebojte, v tomto článku najdete všechny klíčové informace.

 

Jediná správná volba je píst

Sortiment kompresorů je pestrý, ale když se zaměříte na správnou kategorii, bude vaše hledání ideálního pomocníka mnohem jednodušší. Co v garáži ani dílně nepotřebujete, je kompresor šroubový. Jedná se o velké profi zařízení určené do provozů, kde se očekává vskutku velký výkon.

Pro běžné použití v dílně a kolem domu jsou určeny pístové kompresory. Oproti šroubovým jsou lehčí, kompaktnější a výrazně levnější. Dozajista oceníte i zvýšenou mobilitu – díky madlu a kolečkům stroj snadno přemístíte tam, kam zrovna potřebujete.

Kompresor s olejem, nebo bez?

Pístové kompresory se vyrábí jako bezolejové a olejové. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Dofukování pneumatik nebo nástřik barvou velmi dobře zvládají olejové pístové kompresory. Jak je však z názvu patrné, promazávají se olejem, který se vypařuje do stlačovaného vzduchu – a proto nejsou určeny pro práci s potravinami. Takže pokud kompresorem hodláte čepovat pivo, zvolte bezolejovou variantu. V případě bezuhlíkového motoru odpadají veškeré obavy ohledně životnosti.

Pohlídejte si výstupní výkon

Dostáváme se ke klíčovému parametru, kterým je výstupní výkon. Aby vám kompresor dobře sloužil, musíte si danou hodnotu pohlídat. Spousta výrobců bohužel uvádí pouze sací výkon (předpokládaný odběr vzduchu), který je o poznání nižší. Pokud ale uplatníte pravidlo, že výstupní výkon dosahuje přibližně 60 % sacího výkonu, snadno si potřebný výkon spočítáte.

Budete-li s kompresorem nafukovat pneumatiky, ofukovat a stříkat menší plochy, bude vám stačit zařízení se sacím výkonem cca 80-270 l/min (50-160 l/min).

Pro stříkání větších ploch a práci s méně výkonným pneumatickým nářadím jsou určeny kompresory se sacím výkonem cca 170-430 l/min (100-260 l/min).

Pneumatiky nahustí i kompresor bez vzdušníku

Prosté dofukování pneumatik, ale třeba i matrace, zvládne bez okolků i menší kompresor bez vzduchového zásobníku (vzdušníku). Ten je pro drobné práce zbytečný – a naopak je nezbytný např. při stříkání barvou.

 

Zdroj obrázku: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Nabídka nemovitostí

Nové články