žena

Budoucí trend v bydlení? Šetrnost a udržitelnost!

Komentáře: 0

Současná ekonomická krize a s ní související rostoucí ceny energií nás všechny nutí šetřit. Předsedkyně parlamentu radí oblékat se v zimě do tří svetrů. Budou ale stačit? Mnohem lepší řešení bude udržitelné a šetrné bydlení.

Kdo může, tak zatepluje, kotle mění za tepelná čerpadla, na střechu si nechává instalovat fotovoltaické panely a stará okna mění za nová lépe izolující.

Plánujete stavbu nového domu?

Výhodu v tomto ohledu mají ti, kteří stavbu svého domu právě plánují. Pomineme-li vysoké ceny stavebních materiálů, v jejich prospěch hraje především možnost volby. A ta by jednoznačně měla padnout buď na nízkoenergetický nebo pasivní dům. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Nízkoenergetický versus pasivní

Pasivní dům maximálně využívá tzv. pasivní tepelné zisky v budově, ať již se jedná o teplo ze sluníčka díky prohřívání okny či to vyzařované spotřebiči. Díky kvalitní izolaci toto teplo zůstává v domě a neuniká ven. Nízkou spotřebou paliv či elektřiny se pak vyznačuje dům i nízkoenergetický. I jeho úniky tepla přitom jsou minimální.

Vyměňte stará okna za nová

Žijete v domě, který má do pasivního či nízkoenergetického domu hodně daleko, a naopak vykazuje velké tepelné ztráty? Ani v tomto případě není nic ztraceno. Tipli byste si třeba, že nová kvalitní okna ušetří až 30 % nákladů na vytápění?

Netopte Pánu Bohu do oken

Asi každý zná staré známé přísloví, které nám radí netopit Pánu Bohu do oken. A je na něm spousta pravdy. K největším tepelným únikům dochází právě špatně těsnícími okny. Řešení je v tomto případě nasnadě. Vyměnit je za ta dobře těsnící. Spousta klientů sází především na okna VEKRA, s nimiž jsou úspory dokonce garantované. Společnost si je tepelnou úsporností svých produktů tak jistá, že svým zákazníkům v rámci probíhající akce poskytuje garanci, že pokud s novými okny VEKRA neušetříte 30 % energie na topení, uhradí vám rozdíl do této úspory. Tato nabídka rozhodně stojí za zvážení, nemyslíte?

FVE a tepelná čerpadla

Cesta k dalším úsporám vede přes fotovoltaickou elektrárnu, kvalitní zateplení domu a tepelné čerpadlo. Ve všech případech se jedná o poměrně vysoké investice, které se však v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí. A vstupní investici mohou razantně snížit dotace v rámci projektu Nová zelená úsporám.

Nabídka nemovitostí

Nové články