venkov

Trend následujících let: Moderní bydlení na venkově

Komentáře: 0

Současná generace dvacátníků, která zakládá rodinu, se potýká s nevídaným problémem. Bydlení ve městech se stává zcela nedostupným. Řešením je pro mnohé přesun na venkov. Jak zde zařídit ve starší stavbě moderní bydlení?

Není jednoduché vše sladit dohromady

Zařizujete-li nově starší dům současným vybavením, pravděpodobně bojujete s tím, abyste měli v nemovitosti vše, na co jste zvyklí, ale zároveň jste nenarušili unikátní ráz budovy. Řešením mohou být spotřebiče a nábytek v tradičním stylu. Například rustikální lustr se bude do starší stavby skvěle hodit.

Proč přichází doba stěhování na venkov?

Posledních několik let se neslo ve znamení prudkého růstu cen nemovitostí. Původně relativně levné byty postupně vyšplhaly do výšin, ve kterých se staly cenově zcela nedostupnými, zejména pro mladou generaci bez úspor. Když dosáhl růst cen vrcholu, přišla doba prudkého růstu úrokových sazeb. Kdo tedy financuje pomocí hypotečního úvěru, tomu se měsíční splátka prodraží o mnoho tisíc korun.

Aby toho nebylo málo, jsme aktuálně svědky astronomického růstu cen energií – zejména plynu a elektřiny. Měsíční výdaje se mohou až zněkolikanásobit oproti stavu, na který jsme byli zvyklí ještě v roce 2019.

Důsledky jsou očividné – lidé se musí z finančních důvodů stěhovat do menších měst a na venkov. Klesá také podlahová plocha nemovitostí, ve kterých bydlí. Takový dům či byt je cenově dostupnější nejen z hlediska kupní ceny, ale i dlouhodobě z hlediska provozních výdajů.

Zajímavé ale je, že na venkov se dnes stěhují i typicky městské profese – právníci, účetní, daňoví poradci, IT specialisté či administrativní pracovníci. Je to díky tomu, že kancelářskou práci je díky rozvoji internetu a moderních technologií stále častěji možné vykonávat vzdáleně, tzv. na home office. V kanceláři se stačí objevit například jednou týdně.

Městští lidé chtějí městský život

Rozdíl je však v tom, že tito lidé nejdou na venkov za venkovským životem. Jsou zvyklí na určitý komfort a služby. Proto tradiční stavby předělávají tak, aby vyhovovaly jejich potřebám. Interiér se někdy zcela promění. Chcete-li zachovat tradiční ráz budovy, snažte se pořídit nový nábytek v rustikálním stylu. Spotřebiče volte vestavné, které lépe „zapadnou“.

Častým požadavkem je dostupnost vzdělávání alespoň v podobě mateřské školky a základní školy. Vzdálená výuka totiž alespoň prozatím nebude trvale dostupnou alternativou.

Stále častěji také pravděpodobně na venkově uvidíme moderní gastronomická zařízení – kavárny, restaurace, ale i obchody s kvalitními surovinami. Kde je poptávka, tam je i nabídka.

 

Nabídka nemovitostí

Nové články