Výběr postele pro děti, dospělé a náročné

Komentáře: 0

Spánek je všeobecně důležitý pro každou živou bytost, zejména člověka. Během spánku nabíráme energii na další den, tělo se regeneruje a probíhají také další procesy, které jsou prospěšné pro celkové lidské zdraví a funkce lidské těla, včetně životně důležitých orgánů a procesů. Spánek se přitom v moderní době velmi podceňuje, ať už vlivem hektického života nebo vlastním rozhodnutím. K opravdu kvalitnímu spánku přitom může hodně přispět kvalitní postel a matrace, jejichž výběr je dobré nepodceňovat. Výběr postele je možné zohlednit například následovně.

Jak na výběr postele

Existuje několik parametrů, které jsou pro člověka během výběru ideální postele důležité. Z pohledu moderního jedince se jedná zejména o cenu postele, použité materiály a rozměry. Existují však také další parametry, zejména ty ergonomické, které je dobré zvážit. S ohledem na zdraví zad je dobré se například zaměřit na to, zda se jedná o pružinovou postel nebo naopak lamelovou postel – obojí se považuje pro záda jako nejprospěšnější. Stejně tak je důležité zohlednit prostor samotného lůžka, například zvolit si místo jednolůžka, postel 180×200, dvoulůžko nebo dokonce manželskou postel, to se ovšem opět projeví na samotné ceně. Ačkoliv dnes vybírá mnoho lidí online, vždy dobré výběr zvážit také po dovezení, postel zkrátka musí být pro člověka pohodlná, jelikož spánek je základ.

Postele podle materiálu

Samotný materiál výroby postele je dalším důležitým faktorem výběru. Šířka a druh použitého dřeva má svůj vliv na stabilitu postele – čím více je kostra postele stabilnější, tím klidnější může poskytovat spánek. U postelí je zejména typickým kvalitním materiálem dub nebo borovice a stále častější jsou také postele z lamina. Zejména masivní borovicové dřevo je ideální pro svou pevnost a stabilitu a je to zároveň materiál s jednou z nejdelších životností, borovicová postel vám tedy zpravidla vydrží velmi dlouho.

Nutné je zohlednit také samotné matrace, pokud jsou součástí nákupu postele. Pro zdraví se vždy doporučují zejména matrace vyrobené z latexu, které jsou často považované nejen za nejpohodlnější, ale také nejšetrnější vůči životnímu prostředí. Paměťová pěna se naopak doporučuje pro kvalitu spánku s ohledem na zdraví páteře. Nicméně výběr matrace je v mnoha případech nutné zvážit až po nákupu rámu postele.

Dětské postele a postýlky

Zdravý spánek je zejména důležitý v dospívání. Výběr dětské postele proto musí být informovaný a kvalitní, nicméně u dětí je důležitá také jejich bezpečnost. Během výběru se tak doporučuje zohlednit například výšku postele nebo postranní panely, které mohou zabránit nepříjemnému pádu nebo zranění. Zároveň jsou ideální postele s úložným prostorem, to vždy pomůže hlavně maminkám. Také u dětí je důležitý výběr matrace, výběr nesprávné matrace v dětství může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace v dospělosti – zejména například skoliózu nebo jiné problémy se zády a páteří.

Postele do ložnice

Samotnou kategorií výběru postelí představují ložnice – zde člověk často nevybírá pouze pro sebe, ale za dva. Je tak zásadní zohlednit případné problémy se zády u partnera nebo partnerky, prostor ke spaní, ale také velikost místnosti tak, aby se do prostoru manželská postel pohodlně vešla a nepředstavovala velké omezení. Samotná plocha postele by měla být však dostačující pro dva. Výhodou je také to, že postele dnes představují možnost výběru z mnoha stylů, je tak možné najít přesně takovou postel, která se hodí do interiéru ložnice, nebo jakéhokoliv jiného pokoje.

Nabídka nemovitostí

Nové články