kalkulacka

Hypoteční kalkulačka: Spočítejte si hypotéku z pohodlí domova

Komentáře: 0

Pokud přemýšlíte o hypotéce, asi vás zajímá, kolik vám banka maximálně půjčí. Podle toho pak budete plánovat další kroky a hledat vysněnou nemovitost. Dobrá zpráva je, že si maximální výši úvěru i případné měsíční splátky můžete v klidu spočítat, než se pustíte do vyřizování. Právě díky hypoteční kalkulačce.

Jak hypoteční kalkulačka funguje

Práce s hypoteční kalkulačkou FinGO je jednoduchá. Zadáte základní údaje o vás a během několika sekund zjistíte, kolik vám banka asi tak půjčí. Není to samozřejmě na korunu přesně, ale pro představu je to k nezaplacení. Většinou je k výpočtu potřeba váš věk a čistý příjem domácnosti.


Věk žadatele o hypotéku

V kolika letech si hypotéku sjednáte, je poměrně důležité. Pokud je vám totiž méně než 36 let, získáte od banky výhodnější podmínky – půjčí vám až 9,5násobek vašeho čistého příjmu a dovolí vám na splátky využít 50 % měsíčního příjmu.

Starší žadatelé se musí spokojit s hypotékou do 8,5násobku čistého příjmu a jejich splátka nesmí přesáhnout 45 % měsíčního příjmu.

Příjem domácnosti

Pokud pracujete na běžnou zaměstnaneckou smlouvu, je výpočet vašeho příjmu jednoduchý. Banka vyjde z částky, která vám každý měsíc dorazí na účet. U živnostníků je to o něco složitější a každá banka k posouzení příjmu přistupuje trochu jinak.

Pronajímáte nějakou nemovitost? Pak si tyto příjmy můžete započítat také. A když to nebude stačit na potřebnou výši hypotéky, přizvěte takzvaného spolužadatele. Můžou to být například rodiče, partner nebo partnerka.

Dejte si navíc pozor na to, že do maximální výše splátek se počítají všechny půjčky, které máte. Pokud už tedy platíte leasing nebo máte jiné úvěry, všechny splátky dohromady se musí vejít do 45 nebo 50 % vašeho čistého příjmu.

Máte dostatečně našetřeno?

I když splníte všechna uvedená kritéria, ještě není úplně vyhráno. Hypotékou nemůžete financovat celou nemovitost. 20 % hodnoty nového domu nebo bytu byste měli pokrýt ze svých úspor. I tady mají výhodu žadatelé do 36 let – těm často stačí zaplatit jen 10 % ze svého.

Ale pokud takové úspory nemáte, nevěste hlavu. Můžete je nahradit zástavou nějaké nemovitosti – třeba chalupou nebo bytem rodičů.

Hypoteční kalkulačka je začátek cesty

Po splnění uvedených kritérií vaši žádost každá banka ještě individuálně posoudí. Každá instituce má vlastní pravidla a proces takzvaného scoringu. Ohodnotí tak vaši bonitu, tedy schopnost splácet úvěr.Posoudí se na vaše příjmy i výdaje a projdou záznamy v registrech.

Do žádosti o hypotéku se nikdy nepouštějte ve spěchu a ideálně ani sami. Každá zamítnutá žádost vás může posunout o krok zpět a snížit vaše šance u další banky. Svěřte se proto do rukou hypotečním specialistům z FinGO, kteří všechny procesy dokonale znají a poradí vám, kde máte největší šanci na úspěch. Pokud budete chtít, rádi za vás celou hypotéku vyřídí. Stačí si zdarma domluvit schůzku a nechat se vést.

Nabídka nemovitostí

Nové články