kacirek

Kačírek je správnou volbou pro vaši zahradu i dům

Komentáře: 0

Pokud chcete zaručeně místní kamínky na váš pozemek, je kačírek tou nejlepší volbou. Pochází z našich hor. Do údolí a nížin ho donesly velké řeky. Přečtěte si několik tipů, jak jej můžete využít.

Co je to praný kačírek?

Z říčních usazenin se při těžbě písků, s proplavováním a tříděním přes síta, získává praný kačírek. Jedná se o velmi různorodou směs minerálů a hornin. Během pohybu vodním tokem došlo k ohlazení ostrých hran do valounků. Mezi jeho nejlepší vlastnosti patří mechanická a chemická stálost.

Kde použijete kačírek praný?

V případě kačírku jde o plně multifunkční materiál pro váš pozemek i samotný dům. Využijete jej v zahradě na příjezdových cestách jako výplň vegetačních dlaždic, k jezírkům a jejich lemům, na tvorbu cestiček, bezúdržbových okrasných ploch a pokud máte malé dětské hřiště, tak do doskokových povrchů třeba pod skluzavku. Kačírek kolem domu využijete jako podklad v terasách, zásyp v květináčích, do okapových chodníčků a na pochozí střechy.

Kačírek je dokonalý v zahradních projektech

Kačírek můžete použít jako náhradu mulčovací kůry ke všem rostlinám. I v chodníčcích a okrasných plochách působí dokonale pro svou pestrost. Pokud se pustíte do realizace, vždy použijte jako podklad geotextilii, která zamezí prorůstání nežádoucího plevele. V jezírcích jím pokryjte dno a stěny. Díky své zaoblenosti minimalizuje riziko protržení jezírkové folie. Pokud budete chtít k okrajům jako dekoraci kačírek bílý, tak sáhněte po mramoru Bianco Carrara.

Kačírek a pochozí střecha

Postup, jak položit kačírek na pochozí střechu vyžaduje poměrně složité stavařské dovednosti. Ale pokud se zaměříte na nákup suroviny na pokrytí, tak nejlepším materiálem je kačírek frakce 16/32. Mechanicky zatíží tepelnou a hydroizolační vrstvu krytou geotextilií. Neuchytí se v něm semena náletových dřevin a jiných rostlin. Přesnou tloušťku vrstvy kačírku vám vypočítá statik podle znalosti síly větru a okolního terénu. V rozích je tloušťka dvojnásobná.

Odvod vlhkosti od budov pomocí kačírku

Kačírek se výborně hodí do okapových chodníčků. Dešťová voda stéká ze střechy a může podmáčet domy a postupně oslabovat jejich základy. Chodník vyplněný oblázky zajistí odvod přebytečné vlhkosti. Současně se provádí hloubková izolace stěn a vyspádování směrem od budovy. Kačírek skvěle propouští vodu a odvádí ji.

Potřebujete nakoupit kačírek?

Zaujalo vás široké spektrum možností, jak využít kačírek? Prodej po paletách je velice výhodný a vy máte zásobu, kterou můžete kdykoliv využít. Pytlovaný kačírek se snadno uskladní a lehce přenáší. E-shop Stonex.cz nabízí dopravu po celé České republice zdarma. Pokud se budete chtít poradit s výběrem celkového množství materiálu, na infolince vás čekají ochotní odborníci.

Nabídka nemovitostí

Nové články