Office,Wood,Table,With,Notepad,,Laptop,Mock-up,And,Teapot.

Nekončící souboj operačních systémů: Windows vs. macOS

Komentáře: 0

Windows a macOS – dva nejznámější operační systémy, které mezi uživateli vedou neustálý boj. Jak poznat, který je pro vás ten pravý? Možná vám s rozhodováním pomůže náš několikakolový souboj, který právě začíná.

 

První kolo: Cena

Nevýhoda operačního systému Windows tkví v tom, že je zpoplatněný. V některých případech ho lze získat zdarma – pokud je suma za licenci zahrnuta v ceně počítače – častokrát jsou ale tyto dva produkty prodávány zvlášť. V prvním kole tedy vítězí operační systém macOS, který je zcela zdarma, a to i jeho následné aktualizace a vylepšení.

Windows–macOS

0:1

Druhé kolo: Aplikace

Co se aplikací týče, jednoznačným vítězem v této kategorii je operační systém Windows. Ten totiž k instalaci nabízí nespočet aplikací. V tomto směru systém macOS lehce pokulhává, jelikož jeho arzenál aplikací je značně omezen. OS Windows vyrovnává.

Windows–macOS

1:1

 

Třetí kolo: Instalace

Instalace systému Windows je možná téměř na každý počítač (včetně Maců a MacBooků od Applu), takže pokud například toužíte po notebooku MacBook Air, ale nevyhovuje vám nainstalovaný operační systém, můžete ho vyměnit právě za Windows. Opačně je to už o něco složitější. Bod pro Windows.

Windows–macOS

2:1

Čtvrté kolo: Bezpečnost

Jelikož je systém macOS o něco méně rozšířený než OS Windows, je i méně častým terčem hackerů. Macy sice mají nainstalovanou silnější ochranu proti škodlivému softwaru, ale také nejsou zcela mimo nebezpečí. Rozhodně není dobré podceňovat antivirové programy pro oba operační systémy, přesto v tomto kole boduje macOS.

Windows–macOS

2:2

 

Páté kolo: Uživatelské rozhraní

Příjemné uživatelské rozhraní je pro běžného spotřebitele možná nejzásadnějším aspektem, podle kterého si operační systém vybírá. Windows poskytuje mnoho způsobů přizpůsobení systému a jeho využívání několika oken najednou je snadné a intuitivní. Na druhou stranu macOS nabízí jen opravdu kvalitní aplikace, které oceníte, hlavně když hledáte alternativy k placenému balíku Microsoft Office. Propojení všech aplikací z Macu s iPhonem či iPadem navíc funguje zcela bez problémů. V tomto případě si zaslouží bod oba operační systémy. A teď už je zcela na vás, kterému z nich dáte přednost.

Finální výsledek:

Windows–macOS

3:3

Nabídka nemovitostí

Nové články