fire-2086370_1920

Je váš majetek v bezpečí? Podpojištění nemovitosti se nemusí vyplatit

Komentáře: 0

Záplavy, hurikán nebo požár. Výkyvy počasí posledních let se stávají běžnou součástí našich životů. Přírodní živly ničí vše, co jim přijde do cesty, a nechávají za sebou milionové škody. Abyste jejich dopady pocítili co nejméně, doporučujeme se pojistit.

Pojištění nemovitosti jako ochranný polštář

Pojištění nemovitosti znamená pojištění domu, bytu, garáže nebo dílny proti poškození či zničení. Toto pojištění se týká všech částí vašeho domova, které jsou pevně spojené se zemí a nelze je nijak přemístit.

Ochrání vás v případě:

  • Přírodní katastrofy,
  • vandalismu,
  • krádeže.

Pojišťovna v případě škody vyplatí finanční náhradu, a to až do výše sjednané částky v pojistné smlouvě. Nemovitost není levná záležitost a každá škoda může vaši peněženku pěkně bolet. Pro váš klid si zřiďte pojištění.

Riziko jménem podpojištění

Pojištěním však rizika nekončí. Rostoucí ceny na realitním trhu a  vysoké částky stavebních materiálů neustále zvyšují hodnotu nemovitostí. Je důležité pravidelně kontrolovat, zda pojistná částka ve smlouvě odpovídá aktuální hodnotě vašeho majetku. Pokud je nemovitost pojištěná na nižší částku, v takovém případě mluvíme o podpojištění.

Podpojištění je situace, kdy je vaše nemovitost pojištěná na nižší částku, než je její reálná hodnota ve chvíli pojistné události. Často k tomu dochází z důvodu nezájmu nebo nedostatečné informovanosti.

Podpojištěním můžete přijít o miliony

Ve chvíli, kdy dojde k pojistné události u podpojištěné nemovitosti, získáte částku v poměrné výši k reálné hodnotě majetku. Pojďme se podívat, jak takové podpojištění funguje, na příkladu.

Příklad: V roce 2021 si koupíte dům za 3 miliony korun a na stejnou hodnotu ho pojistíte. Během několika let hodnota domu vzroste na dvojnásobek, smlouvu však neaktualizujete a máte ho nadále pojištěný na 3 miliony. 

Přijde hurikán a napáchá škody ve výši 2 miliony korun. Vaše zastaralá smlouva ale pokrývá jen 50 % hodnoty domu, proto od pojišťovny dostanete poměrnou část – tedy 1 milion korun.

Na co si dávat pozor?

Pokud se bojíte, že za pojistné plnění nepostavíte ani nové základy, dbejte na tyto body:

  • Revidujte svou pojistnou smlouvu, nejlépe každé 2 nebo 3 roky.
  • Pokud si nejste jisti, přizvěte na pomoc odborníka.
  • Pojistěte nemovitost v takové hodnotě, za kolik byste dům či byt v dané lokalitě aktuálně koupili. Nebojte se poradit s odhadcem.

Ať už je to pojišťovací, nebo jiný finanční poradce, není ostuda si nechat poradit.

Nabídka nemovitostí

Nové články