hd-wallpaper-1001679_1920

Začíná jaro. Je třeba se pustit do práce na zahradě

Komentáře: 0

S příchodem jarního počasí se mnozí z vás těší na to, až budou moci usednout na zahrádku a vychutnávat si příjemné chvilky v přírodě. Zároveň jde ale o období, kdy je nutné udělat spoustu věcí, aby zahrada u domu vypadala pěkně a dle vašich představ.

Úklid po zimě

V první řadě je třeba se zbavit nepořádku, který v prostoru zahrady způsobila zima, mráz a sníh. Nejprve tedy vezměte do ruky hrábě a s jejich pomocí shrabte veškeré listí a další větší nepořádek. Je vhodné ošetřit i zahradní nábytek. Dřevěné lavičky se vyplatí znovu natřít, stejně tak i stůl a další prvky. Samostatnou kapitolou je údržba trávníku, tedy jeho posekání, případně vertikutace a hnojení.

Péče o dřeviny

Poté, co je zahrada uklizena, přejděte na ošetření dřevin. Pakliže na zahrádce u domu máte vysazené ovocné stromky, je na místě je proklestit. Prořezávání ovocných dřevin je důležité k tomu, abyste se pak mohli těšit z maximální úrody. V opačném případě totiž postupně „zdivočí“ a neponesou tak velké množství ovoce. Při prořezávání je důležité zejména odstranit staré a suché větve, které by stromky mohly zbytečně oslabovat.

Nová výsadba

Dalším krokem je výsadba. Období března a začátku dubna je ideální pro sázení nových ovocných, ale i okrasných stromků. Vyčkejte vždy ale na to, až je nebudou ohrožovat ranní mrazíky, i noční teploty už by se měly pohybovat alespoň lehce nad nulou.

Na zahrádce určitě chcete pěstovat zeleninu. Do záhonků v tomto období můžete sázet třeba mrkev, cibuli a mnoho dalších druhů zeleniny, které potřebují čas na růst. Před výsadbou vždy nezapomeňte na důkladné prokypření a hnojení půdy, aby měla dostatek živin a zároveň dýchala.

Jak vidno, na zahradě vás v tomto období čeká spousta práce. Výsledek ale stojí za to, což oceníte nejen na jaře, ale i v dalších měsících.

Níže uvádíme 10 tipů, co je třeba na své zahrádce po zimě ještě udělat:

  1. Prohlédnout si zahradu a odstranit všechny listy, větve a další odpadky, které se nahromadily během zimy. Pokud máte trávník, můžete také provést první sečení.
  2. Ověřit, jak se daří rostlinám, které jste vysadili v minulých letech. Pokud některé z nich nepřežily zimu, je důležité je odstranit a vysadit nové rostliny.
  3. Provést prořezání stromů a keřů, abyste zajistili jejich správný růst a tvary. Je důležité, aby byly rostliny pravidelně prořezávány, aby byly zdravé a odolné vůči škůdcům a chorobám.
  4. Pokud máte zahradní nábytek, je vhodné jej očistit a připravit na použití během jarních a letních měsíců.
  5. Připravit půdu na nové výsadby. Je dobré přidat kompost nebo jinou organickou hmotu do půdy, aby se zlepšila její kvalita a zdraví.
  6. Začít se sázet nové rostliny a květiny, které budou růst a kvést během jara a léta. Je důležité vybrat rostliny, které jsou vhodné pro váš typ půdy a klimatické podmínky.
  7. Pravidelně zalévat rostliny, aby byly zdravé a mohly růst a kvést.
  8. Pokud máte zahradu s ovocnými stromy, je vhodné provést první ošetření proti škůdcům a chorobám.
  9. Pokud máte zahradu s zeleninou, je důležité začít s výsadbou semen a provádět pravidelné zalévání a hnojení.
  10. Nakonec, nezapomeňte si užít svou zahradu a relaxovat v ní po náročné práci.

Krásné jaro!

Nabídka nemovitostí

Nové články