san-francisco-210230_1920

Aktuální trendy na trhu s nemovitostmi v ČR: Stabilizace a mírný pokles cen

Komentáře: 0

Aktuální trendy na trhu s nemovitostmi v ČR: Stabilizace a mírný pokles cen

Trh s nemovitostmi v České republice prochází v posledních měsících významnými změnami. Po dlouhém období růstu cen dochází k určité stabilizaci a mírnému poklesu. Z našich dat vyplývá, že ceny nemovitostí se za poslední tři měsíce vyvíjely různými směry.

Podle naší analýzy se průměrná cena bytů v České republice za první čtvrtletí roku 2023 snížila o 2,2 %. Průměrná cena rodinných domů klesla o 1,9 %. Tento vývoj potvrzuje trend mírného poklesu, který byl zaznamenán již v předchozím roce. Přesto je třeba poznamenat, že i přes tento pokles jsou ceny nemovitostí stále na relativně vysoké úrovni.

Například u segmentu chat a chalup došlo v prvním čtvrtletí t.r. k poklesu téměř o 7,5% v průměru napříč celou ČR. Hovoříme-li například o turistické destinaci Krušných hor, došlo k poklesu nabídkových cen až o 12,5%. Počet nabídek na realitním portálu Videobydlení vzrostl až o 28% z celkového počtu 1300 nabídek až na dnešních téměř 1800 nabídek napříč celou republikou.

To naznačuje, že některé oblasti zaznamenaly výraznější pokles cen než jiné.

Na trhu panuje nyní zvýšená konkurence mezi prodávajícími, což vede též k snižování cen. Dalším faktorem je úroková sazba hypoték, která se v poslední době mírně zvýšila. I když je úroková sazba stále na relativně nízké úrovni, její nárůst může ovlivnit schopnost některých kupujících financovat nákup nemovitostí. Současná ceníková sazba u hypotečních úvěrů na úrovni 5,89% vede dále k brždění poptávky po financování nového bydlení.

Nicméně je třeba zdůraznit, že vývoj cen nemovitostí se může lišit v různých částech České republiky. Například v Praze a dalších velkých městech může být tlak na ceny vyšší kvůli větší poptávce a omezené nabídce. Naopak ve venkovských oblastech nebo menších městech může být větší prostor pro vyjednávání a pokles cen. Např. v Ústeckém kraji došlo u větších bytů k poklesu realizovaných cen v některých okresech až o 30%. Příkladem mohou být byty 3+1 a 4+1 v okresech Chomutov a Most.

Co se týče výhledu do budoucna, prognózy vývoje cen nemovitostí vidím příležitost pro stále kosmetické zlevňování. I když se může stát, že v některých specifických lokalitách mohou ceny dokonce růst o jednotky %.

V každém případě je důležité zdůraznit, že aktuální vývoj cen nemovitostí v České republice představuje příležitost pro ty, kteří uvažují o koupi nebo investici do nemovitosti. Současné slevy začínají být atraktivní i pro nákup s vyšší úrokovou sazbou.

Nabídka nemovitostí

Nové články