prague-3010407_1920

Pražský trh s rezidenčními nemovitostmi pohledem čísel z VideoBydlení.cz

Komentáře: 0

Praha je svým způsobem specifická, je to stát ve státě. Nejžádanější jsou v současné době Vinohrady, kde nemovitosti téměř neklesají. Zaznamenaly propad v řádu jednotek %, ale spíše stagnují.

Nejvíce zlevňují second-handové panelákové byty na okraji Prahy, nejvíce Ďáblice, Letňany.

Developeři v současné době prozkoumávají trh, jak začít stavět byty na nájemní bydlení. V současné době drží v portfoliích nižší tisíce bytů u kterých se jim nechce zlevňovat a přicházet tak o marži. Pravděpodobně toto ještě nějakou dobu potrvá. Pokud se ale situace nezmění mohou developeři pomalu měnit svá neprodaná portfolia na nájemní bydlení, případně hledat korporátní klienty, fondy, kteří by si objekty koupili na další pronájem.

Koeficientem předraženosti vychází Praha jako taková nejhůře z celé ČR, proto se nabídka s poptávkou potkává velmi těžko. Situace by se mohla zlepšit, pokud by ČNB přistoupila ke zrušení ukazatelů zadlužení DTI, DSTI. Potom by na hypotéku i při současných sazbách dosáhlo mnohem více lidí ze střední třídy a trh by se mohl pomalu rozhýbat.

Nicméně vidíme, že starší, pražské byty v panelácích po korekci 15 -20% se opět začínají obchodovat. Tam je situace mnohem lepší, než u nových rezidenčních projektů.

Praha bude současnou celorepublikovou korekcí procházet mnohem pomaleji, než zbytek republiky. Je to dáno právě především situací na trhu práce, protože Praha skýtá stále mnoho pracovních příležitostí.

Díky neklesající inflaci nemůžeme očekávat, že ČNB bude úrokové sazby snižovat, pokud je kosmeticky ještě nezvýší. Tím pádem větší rozpohybování na pražském trhu s novými nemovitostmi minimálně do 4Q t.r. nemůžeme očekávat.

Nabídka nemovitostí

Nové články