Pine,Pelett-alternative,Energy

Kotle na tuhá paliva nabízí výhodný a jednoduchý provoz

Komentáře: 0

Představujete si kotel na pevné palivo jako špinavé a neekologické monstrum v zaprášeném sklepě? Pak se možná budete divit, jak moc doba pokročila. Technologicky jsou kotle na úplně jiné úrovni než dřív, ale stále zajišťují výhodné vytápění domů ve městech i na vesnicích.

Vývoj se projevuje v konstrukci, materiálech i v použité elektronice. Moderní kotle na tuhá paliva mají vysokou účinnost a nízké emise, takže okolní ovzduší ovlivňují jen minimálně. V ideálním případě vybírejte takový kotel, který má účinnost přes 90 procent a spadá do emisní třídy 5.

Pozor na tepelné ztráty

Jak takový nový kotel vychází ze srovnání se starším kotlem, který dosahuje jen na 1. nebo 2. emisní třídu? Rozdíl je nejen v množství vypouštěných škodlivin, ale také v tom, jak efektivně kotel nakládá s palivem. Starší kotle mívají i třetinové ztráty, protože neumí využít všechnu energii naloženého paliva. S novým kotlem stačí přikládat menší množství, a přesto máte doma stejně teplo. Výsledkem je finanční úspora při nákupu paliva.

Palivo do kotle na přání

Kotel na tuhá paliva už přitom dávno nemusí být jen na uhlí nebo na dřevo. Stoupá také obliba dřevěných pelet, které se lisují z pilin. Jde o malé válečky, které umožňují automatické přikládání a téměř samočinný provoz kotle. Díky tomu se majitel nemusí starat o přikládání ani o ruční zapálení. Start vytápění a nastavení teploty lze provádět na dálku – pouhým stisknutím tlačítka.

Který kotel je ten pravý?

Na trhu najdete mnoho typů a modelů. Každé domácnosti bude podle jejích požadavků vyhovovat něco jiného, a proto je potřeba zvážit všechny výhody.

  • Kotel na dřevo: Vyžaduje ruční přikládání a přípravu dřeva. Na druhou stranu má levný provoz a využívá palivo z obnovitelných zdrojů. Při pořízení dřeva lze výrazně ušetřit, pokud máte možnost samotěžby nebo si kmeny sami pořežete.
  • Kotel na uhlí: Může fungovat automaticky nebo na ruční přikládání. Výhodou je nízká cena paliva a také univerzální využití některých typů. Například kotel H4EKO-U od společnosti OPOP umí variabilně spalovat uhlí i dřevo a po doplnění přestavbové sady funguje i na pelety.
  • Kotel na pelety: Ze všech uvedených možností má nejvyšší komfort při obsluze a většina činností probíhá automaticky. Dokud má v zásobníku dost paliva, topí samočinně podle nastavené teploty. Při srovnání se dřevem a uhlím je nákupní cena pelet vyšší, ale stále je provoz výhodnější než topení plynem či elektřinou.

Nejlepší doba pro výměnu kotle

Kotel na pevná paliva může velmi dobře nahradit stávající plynové vytápění nebo ho vhodně doplnit. Odborníci doporučují mít doma dva zdroje vytápění, které umožňují střídání. Díky tomu se snadno přizpůsobíte aktuální situaci na trhu s energiemi a palivy. Výhodná může být kombinace zemní plyn a dřevo, případně pelety.

Ideální možnost střídání nabízí také dřevo s peletami. Například česká firma OPOP má v nabídce set kotlů, který umožňuje snadný přechod mezi oběma pevnými palivy. Majitel se podle svých potřeb rozhoduje, jestli dá přednost levnějšímu provozu (dřevo) nebo automatickému chodu kotle (pelety).

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Nabídka nemovitostí

Nové články