koruna

ČNB navýšila úrokové sazby poprvé po téměř deseti letech

Komentáře: 0

Centrální národní banka, jejímž úkolem je dohled nad finančním trhem, zvýšila základní úrokovou sazbu o dvě desetiny procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvyšovala v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala. Od listopadu roku 2012 činí základní úroková sazba 0,05 procent, avšak nyní vzrostla až na 0,25 %. Analytici tvrdí, že navýšením úrokových sazeb česká národní banka (ČNB) ukončila éru levných peněz. Podle zpětné vazby českých ekonomů se ale bude růst hypoték, vkladů a úročení úvěrů přizpůsobovat postupně a dlouhodobě.

zdroj: Gymstr.cz

Tato změna by měla způsobit nárůst úroků z úvěrů a lepšímu zúročení na účtech sloužících ke spoření. Neočekávejme ale nic zásadního, jelikož reálné úrokové sazby ČNB, tudíž výše nominálních sazeb očištěných o inflaci, přetrvávají záporné.

Tvrzení ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera poukazuje na to, že kvůli současné změně zdraží hypoteční úvěry, nicméně spotřebitelské úvěry to ovlivní jen lehce. Důvodem je skutečnost, že kvůli konkurenci na bankovním trhu očekáváme pokles marží, který bude kompenzován růstem tržních sazeb.

„I když se to neprojeví hned, dražší peníze pocítí i klienti banky“ konstatoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš, který předpovídá, že půjčky budou postupně dražší a dražší kvůli navýšení úrokových sazeb.

Podle developerské společnosti Central Group skokovému zdražení hypoték zabrání konkurence na trhu. „Sazby hypoték rostou postupně pomalým tempem již od začátku roku, kdy banky začaly reagovat na hypoteční omezení ze strany ČNB.” varovala mluvčí společnosti Marcela Fialková.

Koruna posílila. Zaplatíme méně než 26 korun za euro! Běžný spotřebitel pocítí růst koruny například tak, že se kvůli silnější měnové jednotce České republiky v zahraničí už nebude cítit jako chudý příbuzný.

Nabídka nemovitostí

Nové články