adam-elwan-iQ9_1cVOwiQ-unsplash

Harmonikové dveře, jednoduché a praktické

Komentáře: 0

Mezi novinku, která umožňuje jednoduché propojení dvou prostorů bez zbytečné optické ani praktické bariéry, patří bezesporu harmonikové dveře. Možná si je pamatujeme od našich babiček v kožené nebo jinak řešené textilní variantě, ale těm časům už odzvonilo. Nyní se jedná o skleněnou komponentu s lehkým hliníkovým profilováním, která nám pomůže setřít jakékoliv překážky mezi dvěma místnostmi, či vnitřkem a venkem domu. 

Co jsou harmonikové dveře?

Harmonikové dveře si můžeme představit jako na dvě či více lamel rozdělené klasické dveře, které se skládají jedna k druhé a následně se celé odhrnou na straně. Minimálně tak zasahují do obou místností, pokud vůbec (záleží na konkrétním provedení i na rozměrech zděného dveřního rámu, do kterého jsou dveře usazeny), a nejsou tak pohledovou ani fyzickou bariérou rozdělující prostor. Ušetří nám jak místo, které by bylo potřeba na klasické jednopantové otočné dveře potřeba v jedné z místností, a zároveň nám díky lehké konstrukci mohou být jako pomocníkem v interiéru, tak v přechodu do exteriéru. 

Technické parametry harmonikových dveří

Harmonikové dveře se obvykle nabízejí o šíři lamely 26 a 40 mm, přičemž celá konstrukce může mít do 80 mm šíře. Existují jak panoramatická, tak rohová řešení. Je tedy jen na nás, zdali si díky nim oddělíme terasu se zahradou, nebo například obývací pokoj a jídelnu. Použití je velmi univerzální, jak pro vnitřní, tak vnější použití. Jedno dveřní křídlo by mělo vážit do 150 kg, přičemž celé dveře do 500 kg – kdy ale opět záleží na konkrétním řešení závislých jak na typu montovaných dveří, tak na konstrukčních a nosnostních vlastnostech domu. Dělají se tři způsoby montáže do dveřního rámu – montáž na strop s vložením přesně do stavebního otvoru, montáž na stěnu s přímým vložením do stavebního otvoru a montáž na stěnu s předsazením do stavebního otvoru. 

Pojezdový systém je vždy ukotven na obou stranách horní lišty uchycení dveří a v rozích jednotlivých dílců, aby byla zajištěna hladká a jednoduchá manipulace. Mnohá řešení umožňují variantu bez spodní vodící lišty, i když některé větší a složitější dveřní rámy ze skla, ji vyžadují. Vždy je potřeba se poradit před realizací umístění dveří do vašeho prostoru s odborníky, kteří vám přímo poradí, jaký typ zvolit. Jak z hlediska dodržení bezpečnostních standardů, tak s ohledem na případný použitý materiál a výběr konkrétního řešení. Třeba vám mohou poradit variantu, která by vás samotné díky neznalosti všech detailů problematiky ani nenapadlo.

Výhody harmonikových dveří

Sbohem laminátovým prefabrikátům s upadávajícími ručkami i kolečky. Vsaďte na hliníkový pojezdový systém, tepelně a zvukově izolační pěny mezi skleněnými dílci, které jsou navíc odolné vůči mechanickému poškození a mají dobrou vodu odvádějící schopnost při venkovním umístění.  A pokud sklo není to, co zrovna hledáte, mohly by vám pomoci klasické skládací dveře rozkladné na dva díly k jedné straně nebo skládací dveře s umístěním podélně na jedné stěně jejich umístění, které kromě úspory místa zajišťují také jistou míru soukromí a bezpečí. 

Nabídka nemovitostí

Nové články