elektro_revize_Ostrava

Povinnosti, na které byste neměli zapomenout při prodeji nemovitosti

Komentáře: 0

Prodej domů není jednoduchá záležitost, ale běh na poměrně dlouhou trať. Není to jako prodat použité boty po dětech. Prodávající má poměrně mnoho povinností. Je důležité je dodržet, aby obchod proběhl bez potíží. A nejen obchod. Pokud splníte veškeré své povinnosti, vyhnete se také případným žádostem o slevu nebo reklamacím ze strany kupujícího.

Při prodeji nemovitosti je třeba se obrnit trpělivostí a připravit se na spoustu papírování a vyřizování. Pokud se na to necítíte, je vhodné si najít realitního makléře, který vám s důležitými věcmi pomůže a co půjde, vyřeší za vás. Prodávající totiž nesmí zapomenout na několik důležitých úkolů. Ty mu ukládá přímo zákon. Při nedodržení povinností vám hrozí sankce.

Nezapomeňte na předkupní právo

V případě, že má nemovitost, kterou chcete prodávat více vlastníku, myslete na předkupní právo. Právě ostatním vlastníkům je nutné umožnit odkup přednostně. Pokud byste předkupní právo obešli, může vlastník podílu požádat o zneplatnění celého prodeje. Není to jen nepříjemné, ale také vleklé a finančně náročné.

Průkaz energetické náročnosti

V současné době je nutné při prodeji vyhotovit průkaz energetické náročnosti budovy. Ten musí prodávající předat kupujícímu. Pokud prodáváte byt, je průkaz v podstatě společný pro všechny bytové jednotky. Může být tedy dostupný v rámci společenství vlastníků nebo družstva. V případě rodinného domu musíte nový průkaz energetické náročnosti budovy nechat vypracovat odborníkem. Na vyhotovení není radno zapomenout. V případě nedodání totiž hrozí pokuta až 100 tisíc korun. V případě právnické osoby dokonce jednou tolik.

Dokumentace ke stavbě

Pri prodeji samostatných staveb, nejčastěji tedy rodinných domů, je třeba dodat také dokumentaci skutečného stavu nemovitosti. V případě nově postavených domů by neměl být problém s dodáním projektu a stavební dokumentace. U starších staveb s tím však bývá problém. Pokud dokumentaci nemáte, bude potřeba pořídit novou. Jestliže dokumentaci nedodáte, nemusíte se bát žádné přímé pokuty. Nutno však říci, že je to výhoda pro kupujícího, který si může následně říci o slevu z ceny nemovitosti. Stejně tak může slevy kupující uplatňovat ve chvíli, kdy stav domu neodpovídá dodané dokumentaci.

Nezapomeňte na kontrolní a revizní zprávy

Při prodeji se vám budou hodit také revizní a kontrolní zprávy. Povinné jsou v případě nových nemovitostí a jejich uvedení do provozu, dále jsou v bytových domech povinné ve společných prostorách. A vypracovat byste je měli nechat také v případě rekonstrukce nemovitosti. Doporučujeme vám však nechat revize udělat při každém prodeji nemovitosti. Můžete si pak být jisti, že jste nic nezanedbali.

Revizní zpráva elektroinstalace – Je nutná v případě nových rozvodů. V případě, že zpráva chybí, nemůže dodavatel připojit elektroměr. Vypracovat revizní zprávu je nutné také při instalaci nových elektrických zařízení jako jsou například ohřívače vody nebo kotle. Jedině s revizní zprávou máte jistotu, že je vše zcela v pořádku.

Kontrolní revize elektroinstalace – Jako prevence proti poruchám nebo požárům slouží pravidelná údržba a kontrola. Ta je v případě elektroinstalace nutná jednou za pět let.

Revize elektrospotřebičů – Solární kolektory, klimatizace, tepelná čerpadla nebo elektrické kotle vyžadují revize. Je ideální si je nechat vypracovat při prodeji nemovitosti. V běžném prostředí se doporučuje revize provádět jednou za pět let.

Kontrolní zpráva spalinových cest – Tuto revizi je vhodné provádět jednou za rok. Záleží však na druhu vytápění. Jednou ročně je třeba zkontrolovat také plynové zařízení. Revizního technika je vhodné zavolat také v případě prodeje nemovitosti.

Revize spalinových cest – Měnili jste kotel nebo upravovali komín? Pak si práci raději nechte zkontrolovat. Dokumenty o revizi spalinových cest předejte také kupujícímu.

Co se stane, pokud budou revize chybět?

Revizní a kontrolní zprávy dokazují, že jsou elektroinstalace, spalinové cesty i plynové zařízení v pořádku. Díky dokumentům má kupující jistotu, že je vše v pořádku. V případě závady pak může uplatnit pojištění. Jestliže budou při prodeji revizní zprávy chybět, může kupující v případě poruchy nebo závady uplatnit vadné plnění a požadovat po vás slevu. Zodpovědný je kupující za závady, které se objeví do pěti let od prodeje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články