zimni

Zastřešení terasy: Klíčový prvek pro celoroční využití

Komentáře: 0

Zastřešení terasy je skvělým způsobem, jak vylepšit vzhled vašeho domu a vytvořit příjemné venkovní místo pro odpočinek a relaxaci. Existuje několik možností, jak toho dosáhnout. V článku vám poskytneme informace o různých možnostech, materiálech, provedení a jejich výhodách a nevýhodách.

Co přináší zastřešení terasy?

Zastřešení teras hraje klíčovou roli v designu a funkčnosti venkovních prostorů. Při jejich volbě můžete vybírat mezi tradičními a moderními variantami. Tradiční přístřešky se vyznačují dekorativním designem a použitím přírodních materiálů, zatímco moderní přístřešky se prezentují jednoduchým, elegantním a minimalistickým stylem. Mohou být otevřené, ale lze nalézt i zcela uzavřené konstrukce, vhodné spíše jako zimní zahrady. Velké terasové přístřešky jsou ideální pro verandy, zatímco menší varianty lze využít na méně prostorných balkonech. Při výběru materiálů je klíčovým faktorem propustnost světla a odolnost proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. Jednou z moderních a efektivních možností je použití hliníkových střech s polykarbonátovými střešními panely. Tyto střechy nejenže propouštějí světlo, ale také blokují škodlivé ultrafialové záření. Navíc jsou nerozbitné a odolné vůči nepříznivým vlivům počasí, jako jsou kroupy či dlouhotrvající sníh.

Pergola jako vhodné zastřešení terasy

Pergola umožňuje vytvořit atraktivní a relaxační venkovní prostor pro grilování, posezení s rodinou a přáteli, nebo prostě pro odpočinek na čerstvém vzduchu. Pergoly mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně dřeva, kovu nebo plastu, a jejich design může být přizpůsoben individuálním preferencím majitele zahrady nebo architektonickým potřebám daného místa. Kovové pergoly vyžadují méně údržby. Za to dřevěné vám vytvoří příjemný přírodní vzhled. Nejběžnější dřeviny pro pergoly jsou dub, cedr a smrk. Výhodou pergol je, že k nim můžete přidat popínavé rostliny, např. vinnou révu a vytvoříte tak příjemnou atmosféru a ochranu před sluncem.

Zimní zahrada jako vhodné zastřešení terasy

Milujete květiny nebo chcete pěstovat ovoce či exotické rostliny? A víte, že zimní zahrada vám tyto záliby může zpříjemnit? Nejen, že vám může sloužit k odpočinku v příjemném a světlém prostředí, ale můžete sem umístit i rostliny, které by v normálním zahradním prostředí nepřežily chladné zimy. Buďte blíže k přírodě i v zimních měsících. Zimní zahrady mohou být postaveny z různých materiálů, včetně skla a polykarbonátu. Polykarbonát je moderní materiál, který má několik výhod pro zimní zahrady. Polykarbonátové panely poskytují vynikající ochranu před sluncem a 100% ochranu proti UV záření. Jsou prakticky nezničitelné, nárazuvzdorné a poskytují vysokou úroveň tepelné izolace.

(Hliníkový kryt na terasu San Diego, foto Gardenway.cz)

Stříšky a přístřešky jako vhodné zastřešení terasy

Stříšky a přístřešky vám zpříjemní odpočinek na terase jak při slunečných dnech, tak při lehké nepřízni počasí. Přístřešky se většinou připevňují ke stěně budovy a na druhé straně jsou podepřeny pilíři. Výhodou takových přístřešků je to, že rozptylují světlo a zároveň blokují škodlivé UV záření, jsou odolné vůči houbám a plísním a díky odvodňovacímu kanálku a žlabových svodů můžete „chytat vodu“ do sudu, třeba na zalévání. Přístřešky z hliníkových profilů a z polykarbonátové střechy nejsou napadáni škůdci a nepotřebují impregnaci. Navíc tyto typy přístřešků si zvládnete namontovat sami.

Budete potřebovat stavební povolení?

Pro malé samostatné stavby umístěné na zahradě nejsou vyžadována stavební povolení, územní souhlas ani ohlášení, pokud splňují následující kritéria:

  1. Zastavěná plocha nepřesahuje 25 m².
  2. Výška stavby nepřekročí 5 metrů.
  3. Stavba není podsklepená.
  4. Stavba neobsahuje obytné ani pobytové prostory, hygienická zařízení (například toalety) ani vytápění.
  5. Stavba neslouží k ustájení nebo chovu zvířat.
  6. Stavba neposkytuje prostor pro výrobu nebo skladování hořlavin a nebezpečných látek.
  7. Stavba neslouží k podnikání.
  8. Plocha části pozemku, která je schopna vsakovat dešťovou vodu po umístění stavby, musí tvořit alespoň 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.

V případě, že některá z uvedených podmínek není splněna, je nutné stavbu projednat s místním stavebním úřadem a podle parametrů projektu může být vyžadováno ohlášení, územní souhlas nebo stavební povolení.

(Hliníkový přístřešek na terasy Sierra Palram, foto Gardenway.cz)

A jak zastřešenou terasu vybavit?

Zastřešenou terasu může dále esteticky a účelně vylepšit. Pořiďte si například robustní a pohodlný nábytek, který odolává povětrnostním podmínkám. Lehátka, pohodlné židle a stoly jsou vždy užitečné. Můžete zvolit materiály, jako je hliník nebo plast, které jsou odolné vůči vlhkosti a slunečnímu záření. Pohodlné polštáře a deky přidají dojem pohodlí. Pro pohodlný pobyt na terase i v chladnějších měsících zvažte instalaci sálavých topidel nebo krbu. Můžete zvolit elektrická, plynová nebo dokonce krbová topidla. To vytvoří příjemnou atmosféru a prodlouží sezónu pro užívání terasy. Nezapomeňte ani na osvětlení. Kvalitní osvětlení je důležité pro večerní atmosféru. Můžete použít nástěnná světla, svíčky nebo dekorativní LED řetězy.

Vaše terasa si zaslouží dokonalé zastřešení, ale i dekoraci a další vybavení, které vám poskytne komfortní prostor pro relaxaci venku bez ohledu na aktuální počasí. Vyberte si ze široké nabídky společnosti GardenWay.cz, která zahrnuje jak cenově dostupné možnosti, tak i zakázkové výrobky, abyste mohli splnit své individuální potřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články