cottage-7483713_1280

Opět se prodlužuje doba inzerce chat a chalup v ČR

Komentáře: 0

Česká ekonomika se v současné chvíli nachází v recesi. Reálné mzdy jsou v záporu několik %, i když začínají opět růst a to především vlivem ustupující inflace. Výhled ale není nikterak pozitivní. Český průmysl, který je závislý na tom německém, setrvale klesá (-1,7% meziročně), což se promítá do celkové nálady na trhu. Zaměstnanost sice vykazuje nejvyšší čísla za poslední 3 dekády. Vlivem vysoké inflace a na tu navazující vysoké úrokové sazby, se lidé snaží více šetřit, což dopadá na maloobchodníky, kterým klesají tržby již 16 měsíců v řadě.

Všechny tyto faktory způsobují vytrvale klesající poptávku po rekreačním bydlení, které se pro mnoho rodin stává zbytným luxusem.  Hovoříme-li o poklesu poptávky, tak tu vidíme především v prodlužování délky inzerovaných nemovitostí.

Podle našich čísel se průměrná délka inzerce rekreační nemovitosti (chaty a chalupy) prodloužila z loňských 8-10 týdnů až na letošních 12-16 týdnů. U některých typů nemovitostí došlo k zamrznutí až na půlroční dobu inzerce. Za prodloužením doby inzerce stojí především vysoké/vyšší nároky prodávajících, než je trh schopen unést. Spread mezi nabídkovou a poptávkovou cenou způsobuje, že ten, kdo chce rychleji prodat, je nucen slevit i 15% ze své původní ceny. Na trhu vidíme dnes velmi pěkné rekreační nemovitosti v zajímavých lokalitách za ceny, které zde nebyly více než rok a jejichž cena se propadla i o více než 20% oproti první nabídkové ceně v inzerci.

Rekreační objekty si tedy též procházejí svou vlastní cenovou korekcí, podobnou té na rezidenčním trhu. Chaty a chalupy jsou ale speciální komoditou, která má svůj vlastní charakteristický cyklus. Po covidovém chatařském šílenství se 80% národa vydala na dovolenou za hranice, což způsobilo silný pokles poptávky ať už o krátkodobý pronájem, či koupi rekreační chalupy v ČR.

Riziko druhé vlny inflace

Rychlý růst cen pohonných hmot, válka Izraele s Palestinou a další navazující problémy na blízkém východě může ČNB udělat čáru přes rozpočet ohledně inflačního výhledu. V případě sílící mzdově inflační spirály vlivem přehřátého pracovního trhu se může klidně stát, že v 1Q2024 neuvidíme inflaci začínající dvojkou, nýbrž 4 – 5%. Pokud i přes takto silné makro signály přistoupí ČNB v 4Q2023 k snížení úrokových sazeb, může si naše ekonomika zadělat na problém s pádivou inflací po celý rok 2024.

Hypoteční sazby do konce roku budou stále nad 6%. Korekce na trhu s nemovitostmi vypadá, že skončila, nicméně strašák druhé vlny inflace, ať už způsobená vlastní poptávkou, či dovezená může dále zamíchat kostkami v cenových trajektoriích některých nemovitostních kategorií. Nejvíce v tomto případě budou trpět právě rekreační nemovitosti, které si budou rodiny z důvodu udržení např. vlastního bydlení odříkat.

Nabídka nemovitostí

Nové články