navrhbeznazvu2

Jak vybírat certifikované trezory na zbraně?

Komentáře: 0

Podle zákona č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivech platí, že pokud jste majitelem střelných zbraní do celkového počtu 2 kusů a přechováváte maximálně 500 ks střeliva je vaší povinností zabezpečit tyto předměty vhodným způsobem proti ztrátě, zneužití a odcizení. Zabezpečení zbraní v tomto případě však není dále specifikováno.

Pokud vlastníte nějaké cennosti významné materiální nebo osobní hodnoty, chcete je mít uchovávané v opravdu bezpečném trezoru. Ten pak zpravidla vybíráte podle uživatelských recenzí a řady certifikací. V případě, že jste majitelem střelné zbraně, jste povinni dodržovat jisté podmínky ohledně jejich uskladnění. Co přesně musíte splnit a jak tedy vybrat trezor?

Kdy stačí zbraň nespecifikovaně zabezpečit a kdy musíte k uložení použít trezor?

Podle zákona č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivech platí, že pokud jste majitelem střelných zbraní do celkového počtu 2 kusů a přechováváte maximálně 500 ks střeliva je vaší povinností zabezpečit tyto předměty vhodným způsobem proti ztrátě, zneužití a odcizení. Zabezpečení zbraní v tomto případě však není dále specifikováno.

Podle stejného zákona však platí, že v případě, kdy vlastníte do 10 střelných zbraní a 1 000 kusů střeliva, musíte již tyto předměty uložit do uzamykatelné ocelové skřínky nebo skříně I. bezpečnostní třídy ČSN EN 1143-1. Zároveň platí, že tyto skříňky musí být vybaveny vysokobezpečnostním zámkem zařazeným do třídy A dle ČSN EN 1300. Pokud bude vybírat trezory na zbraně od certifikovaných výrobců, můžete si být jistí nejen splněním těchto norem, ale i vlastní bezpečností schránky.

V případě, že jste vlastníkem 10 a více kusů střelných zbraní nebo 10 000 kusů střeliva je nezbytné, abyste předměty uchovával buďto v uzamykatelném skříňovém trezoru, dle výše uvedených specifikací. Případně můžete zbraně a střelivo uchovávat v uzamčené místnosti nebo samostatně̌ stojícím objektu, které jsou vybaveny trezorovými dveřmi. Tyto dveře musí splňovat požadavky I. bezpečnostní třídy dle normy ČSN EN 1143-1 nebo se musí jednat o celoocelové bezpečnostní dveře.

Jestliže jste vlastníkem 20 nebo více kusů střelných zbraní případně pak 20 000 kusů střeliva jste povinen tyto předměty uchovávat v uzamčené místnosti nebo samostatně stojícím objektu, případně pak v komorovém trezoru, dle již výše uvedených bezpečnostních norem.

Vybírejte trezor podle umístění

Pokud vybíráte trezor na pistoli, je vhodné nejprve vybírat trezor podle umístění. Je samozřejmé, že v každém objektu není možné umístit trezor do zdi nebo podlahy. Při volbě volně stojícího trezoru byste však měli pamatovat na to, že by měl být skrytý před návštěvníky. Jestliže si nejste jistí, který typ a model vybrat, nebojte se oslovit prodejce, který vám jistě poradí.

Vyberte i vhodnou velikost trezoru

Při výběru vhodného trezoru na zbraně byste měli zvážit jeho velikost. Mezi trezory na zbraně jsou ve velikosti značné rozdíly a tento prostor už někdy nezvětšíte, volte tedy velikost s rozmyslem a vždy si nechte rezervu. Nezapomeňte ani na skutečnost, že velikost je ovlivněna nejen vlastní konstrukcí trezoru, ale i jeho umístěním.

Specifickým typem trezorů jsou pak trezory na dlouhé zbraně, které jsou určeny pro úschovu sportovních, loveckých, ale i starožitných zbraní. Ty jsou zpravidla určeny na určitý počet zbraní a nechybí ani přihrádka na střelivo. Často mají formu skříní na zbraně, které splňují požadavky na uložení maximálně 10 kusů zbraní nebo 10 000 kusů střeliva.

Certifikaci si vždy vyžádejte

Při nákupu trezoru na zbraně, vždy hledejte certifikace, které trezor podle prodejce nabízí a zkontrolujte si je s daty výrobce. Získáte tak jistotu, že budou vaše zbraně v bezpečí a vy neporušíte zmíněný zákon o zbraních a střelivu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články