3

Ceny bytů dolů nepůjdou a okna na výhodný nákup se pomalu uzavírají

Komentáře: 0

22.12.2023

Současná situace nehraje do karet developerům ani zájemcům o bydlení. Developeři dokončují stávající projekty a s novými nepospíchají. Klienti čekají na snížení úrokových sazeb nebo na pokles cen nemovitostí, aby si pořídili své vysněné bydlení. A trh se neposouvá a spíše zamrzl a stagnuje. Do popředí se dostávají nové trendy a chování zájemců o nové byty či domy, které reagují na aktuální situaci.

Jaké jsou trendy a budou klesat ceny?

Vysoké ceny novostaveb i rodinných domů a drahé energie mění chování zájemců o bydlení. Mladší generace má také jiné nároky, než měli jejich rodiče. Zákazníci hledají lokality s dobrou dostupností MHD, metra nebo vlaku, zajímá je vybavenost obce nebo města, parkovací místa, úložný prostor a sklep i celkové náklady na energie, zda má nemovitost vlastní kotel, solární panely, tepelné čerpadlo a jaká je energetická náročnost objektu.

„Klienti jsou lépe informováni a více se ptají při prohlídkách na kvalitní materiály nejen při výstavbě, ale i při vybavování nemovitosti. I přes vyšší ceny chtějí domácnosti ovládané moderními technologiemi,“ doplňuje Lukáš Macháček, vedoucí prodeje z ČSNF Group.

Nový trendem developmentu je spolupráce se známými a respektovanými architekty nebo ateliéry, které dokáží projektu dodat atraktivitu a renomé. Projeví se to samozřejmě i na ceně a zvedá to i prestiž dané lokality.

Rezidence U mlýna Praha Královice

A co ceny?

Ceny bytů dolů u novostaveb nebo pozemků nepůjdou a očekávání ohledně výrazného snížení úrokových sazeb se do konce letošního roku a minimálně pro první polovinu příštího roku podle analytiků také nenaplní. Spíše je blíže scénář, že ceny porostou a okna pro výhodný nákup nemovitostí se slevou nebo vybavením formou parkovacího místa, domácnosti nebo kuchyně skončí. Na sekundárním trhu nemovitostí k nějakému zlevnění dojít může, kdy kupující bude kalkulovat s náklady na rekonstrukci a bude tlačit prodávajícího ke snížení ceny nemovitosti.

ČNB a banky už zareagovali a od ledna budou osvobozeny od povinnosti uplatňovat limit maximální výše z celkového dluhu žadatele o hypotéku ve srovnání s jeho ročním příjmem. To může pomoci získat část váhajících klientů. „Domnívám se, že zrušení DTI od ČNB dodá trhu nový impuls. Doba „levných“ peněz, je ale podle mě pryč,“ soudí Lukáš Macháček z ČSNF Group, která má v portfoliu investiční a nemovitostní fond.

Nemovitost jako investice

Alternativou v této době může být investice do nemovitostního fondu kvalifikovaných investorů (FKI), který má v portfoliu developerské projekty. Investici do fondu lze využít na zhodnocení finančních prostředků před nákupem nemovitosti a investorovi dává příležitost podílet se na realizaci zajímavého portfolia projektů fondu. Tyto fondy mají zkušené analytiky, dobrou orientaci na trhu a často se dostanou k nabídkám v atraktivních lokalitách dříve než běžný investor. Disponují potřebným kapitálem na koupi větších investičně zajímavých celků a tím mohou nabídnout zájemcům spoluúčast na projektech a následné výnosy, ke kterým by se jinak nedostali. Zhodnocení FKI se pohybují od 7 % p.a., jsou po 3 letech osvobozeny od zdanění a některé fondy mají garanci minimálního výnosu.

Královský dvůr Karlštejn – foto ČSNF

„Pozorujeme v posledních měsících zájem o koupi bytů například v projektu našeho fondu ČSNF SICAV, a.s. na Karlštejně a současně zájem o investice do tohoto fondu. Portfolio rezidenčních nemovitostí diverzifikujeme do menších projektů, kterými zajišťujeme stabilní chod společnosti a také rozšiřuje svůj záběr i na větší projekty, u kterých řešíme celkovou urbanistickou koncepci lokality. Touto strategií zajišťujeme investorům stabilní výnos“ dodává Lukáš Macháček.  

Podle posledních čísel Asociace pro kapitálový trh – AKAT ČR k 30.9.2023 mají Češi zainvestováno1,29 bilionu korun ve fondech kolektivního investování. Nemovitostní fondy měli ke stejnému datu nárůst o 2 miliardy korun a mohou být pevným pilířem investic.

Disclaimer: Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Správce upozorňuje investory, že hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu.

Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/.V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Další důležité informace pro investory na: https:www.avantfunds.cz

Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy nebo veřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.

_________________________________________________________________________

O ČSNF SICAV, a.s.

Investiční a nemovitostní fond ČSNF SICAV, a.s. (ČSNF) je fondem kvalifikovaných investorů, který od založení v roce 2017 trvale zhodnocuje investorům finanční prostředky. Fond se zaměřuje na výstavbu rezidenčních nemovitostí – bytových a rodinných domů u developerských projektů jako jsou např. Rezidence U mlýna v Královicích, Rezidence Kolovraty nebo Královský statek na Karlštejně. 

Burzovně obchodovatelný fond investuje tam, kde to dává smysl. ČSNF rovněž odkupuje a prodává zajištěné pohledávky skrze společnosti, ve kterých má majetkovou účast. Poskytuje úvěry, zápůjčky, příplatky mimo základní kapitál či jiná obdobná plnění nemovitostním společnostem. 

Kontakt pro více informací:

Petr Ježek                                                                                           

Marketing Manager                                                                                        

tel.: 602 344 526                                                               

mail: petr.jezek@csnf.cz  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články