satna

Domácí šatna: Efektivní a přehledná úschova vašeho oblečení

Komentáře: 0

Vytvoření funkční šatny doma může být skvělým způsobem, jak účelně, a hlavně přehledně zorganizovat svůj šatník. Bez ohledu na to, zda máte prostorný pokoj nebo jen malý koutek, existuje několik kroků, které vám pomohou vytvořit praktickou a pěknou šatnu. Nechte se inspirovat naším průvodcem a dejte svým oděvům nový domov.

Účel a velikost vaší šatny

Nejprve si odpovězte na otázku, jaký účel musí šatna splnit a jaký prostor máte k užitku. Pokud disponujete samostatnou místností, snadno do ní uskladníte veškeré oblečení, a ještě se zvládnete převlékat. Oproti tomu malá komora pojme spíše jen sezónní oblečení a méně potřebné věci. Doporučená velikost dostatečně velkého šatního prostoru bez citelného omezení bývá 4 m2. Vždy byste měli mít možnost odstupu a snadného vyjímání či ukládání oblečení do polic.

Úložné prostory a vybavení šatny

K nejefektivnějším úložným prvkům pro vaše oblečení patří regálový systém, který svou variabilitou pojme jednotlivé kusy oděvů, ale i krabice s botami či jinými menšími předměty. Regály zaručují stabilitu, snadno se montují, a navíc si můžete jejich velikost zvolit přímo na míru.

Na kabáty a bundy dobře poslouží tyčové věšáky, které si vyberete podle barev, velikostí, materiálu a nosnosti. Kromě bund na ně umístíte i organizéry, do nichž se snadno ukryjí šály, čepice či další potřebné doplňky.

A mezi praktická řešení patří drátěný systém, do něhož aplikujete háčky a věšáky podle aktuální potřeby bez nutnosti pracného převrtávání.

Nezapomínejte na kvalitní osvětlení

Řešeních kvalitního osvětlení vaší šatny se nabízí několik v závislosti na vašich možnostech. Bodová očka rozmístěná po stropě rozptýlí světlo po prostoru a vy tak snadno naleznete hledaný kousek. Použité žárovky by měly mít index podání barev nejlépe 90, aby co nejlépe odrážely původní barvy oděvů. Pokud jde o teplotu světla, za nejvhodnější se považuje neutrální s hodnotou 4000 K.

Ještě většího účinku dosáhnete vnitřním osvětlením polic. Cenově dostupným prvkem s jednoduchou aplikací jsou LED pásky, které seženete v průměru od 100 do 500 Kč za metr. Fungují v každém šatníku bez ohledu na velikost.  

Praktické uspořádání, snadná přehlednost

Uspořádání šatny závisí samozřejmě hlavně na vašich potřebách a možnostech. Nabídneme vám však praktické tipy, které vám usnadní orientaci a dostupnost.

Věci, které nepotřebujete často, jako například sezónní oděvy nebo ložní prádlo, uskladněte do nejvyšších polic. Do míst, kam snadno dohlédnete, tedy zhruba od očí k pasu, umístěte oblečení a doplňky pro každodenní použití. Stejně tak závěsné tyče na kabáty situujte zhruba do úrovní očí, abyste si zajistili snadný přístup. Spodní část úložných prostor potom efektivně poslouží pro uložení bot či těžších předmětů.

Nevejde se šatna, poslouží vestavěná skříň

Pokud vám prostor v bytě nebo domě přece jen neumožňuje zřízení domácí šatny, adekvátní řešení nabízí vestavěná skříň. Díky jejím rozměrům na míru využijete celou jednu stěnu od podlahy až ke stropu. Vnitřní vybavení skříně pak optimalizujte podle konkrétních potřeb. Optického zvětšení prostoru dosáhnete, když do dveří skříně necháte zabudovat zrcadlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články