dum

Údržba chaty: Praktický průvodce pro celoroční bydlení

Komentáře: 0

Mít vlastní chatu může být splněným snem. A co tak celoroční chata, ve které můžete bydlet? I to je možné! Ať už je chata sezónním útočištěm nebo celoročním domovem, správná údržba je důležitá pro zachování její funkčnosti a hodnoty. Jak správně pečovat o chatu? V tomto článku vám přinášíme praktického průvodce.

Dřevěná chata – péče o přírodní materiál

Když se řekne slovo „chata“ většina z nás si hned představí příjemnou dřevěničku zasazenou uprostřed přírodního prostředí. Dřevo bývá nejčastějším materiálem pro výstavbu chat, ať už jde o zahradní chatky, víkendové dřevěničky nebo i větší chaty určené k celoročnímu bydlení či montované chaty celoroční. Dřevěné materiály jsou bez pochyby jedním z nejestetičtějších stavebních materiálů. Přinášejí harmonii, spojení s přírodou a autentickou atmosféru. Má však nejen estetické, ale také praktické výhody. Dá se přizpůsobit různým designům díky možnosti povrchové úpravy a také se jedná o materiál s dobrými termoregulačními vlastnostmi. Většina chat z kategorie montované chaty celoroční jsou vyráběny právě z dřevěných materiálů.

Dřevo je ovšem zároveň organický materiál, na rozdíl od cihel či kovu. A tak je přirozené, že bude reagovat na podmínky prostředí, ve kterém se nachází. Montované chaty celoroční umístěné v exteriéru totiž často čelí povětrnostním vlivům, jako je sluneční záření, déšť, mráz či sníh. Jedním z největších „nepřátel“ dřeva je právě vlhkost, no a té umí být někdy v exteriéru hodně. Vlhkost může na dřevě způsobit různá poškození, jako je bobtnání, deformace dřeva, ale i vznik hniloby, plísní či napadení škůdci. Ovšem při správné péči se dokážete problémům a poškozením dřeva úspěšně vyhýbat i po dobu desítek let. Správná údržba dřeva totiž zvyšuje jeho odolnost, což zaručí, že vám vaše celoroční chata bude sloužit spolehlivě a dlouhodobě.

Jak správně pečovat o dřevo chaty?

Péče o dřevo chaty by měla začít ještě předtím, než se chata dostane k vám na pozemek či zahradu. První krok v ochraně dřeva totiž spočívá v jeho impregnaci. Jedná se o nanesení nátěru s obsahem biocidů. Zajišťuje ochranu dřeva před dřevokazným hmyzem, vznikem plísní či hub. Impregnační nátěr se nanáší jen jednou, a to na surové dřevo, obvykle ve dvou vrstvách. Následným krokem je nanesení povrchového nátěru, který může být v podobě krycí barvy nebo průhledné lazury. Ten na dřevě vytvoří ochrannou vnější vrstvu, která přispívá k jeho odolnosti. Tato vrstva by se měla alespoň jednou za období dvou let obnovovat, aby se prodloužila odolnost dřeva. Renovace ochranného nátěru spočívá ve zbroušení toho starého a nanesení nového. Kromě toho se při renovaci na dřevě kontroluje i to, zda nevznikla nějaká poškození, praskliny či hniloba. Jakékoliv poškozené části je třeba opravit či vyměnit (poškozený kus dřeva se obvykle vyřízne, místo se přebrousí a nahradí se nalepením nového kousku dřeva).

Venkovní údržba chaty

Kromě péče o dřevo chaty do její vnější údržby spadá i několik dalších aspektů. Je důležité pravidelně kontrolovat střechu, zda nejeví známky poškození. Pravidelně také čistěte žlaby a svody, abyste předešli poškození způsobeným nahromaděním vlhkosti. Nesmíme zapomínat ani na další části chaty, jako jsou základy (kontrolujte, zda nemá praskliny nebo nedošlo k erozi půdy) ale i terasa, veranda či schody, abyste zajistili strukturální integritu a bezpečnost chaty. Důležitá je také úprava okolního terénu, aby vaše celoroční chata nebyla ohrožována například větvemi ze stromů.

Údržba interiéru

Celoroční chata určená k bydlení samozřejmě bude vyžadovat i vnitřní údržbu. Kromě běžného pravidelného úklidu je také důležité jednou za čas dopřát vaší chatě i generální prohlídku. Ta by měla zahrnovat kontrolu a servis oken a dveří, která mohou po čase vykazovat poškození nebo snížené izolační vlastnosti. To by mohlo způsobit energetickou neefektivnost, ale také zvýšené riziko poškození vlivem vlhkosti. Pokud máte v chatě krb, určitě pravidelně (alespoň jednou ročně) kontrolujte komín a nezapomeňte ani na další topné či ochlazovací systémy, abyste zajistili jejich efektivní provoz.

Údržba chaty podle sezóny

Při údržbě vaší chaty se můžete řídit také podle jednotlivých ročních období.

Co můžete udělat na jaře?

  • Připravte chatu na teplejší měsíce, vyčistěte okna a začněte připravovat i venkovní prvky, jako je zahradní posezení.
  • Zkontrolujte příznaky napadení škůdci a proveďte preventivní opatření.
  • Zkontrolujte a servisujte klimatizační jednotky.

Co můžete udělat v létě?

  • Udržujte venkovní prostory sečením trávníku či ořezáváním vegetace.
  • Sledujte známky poškození, zejména po bouřích a deštích.

Co můžete udělat na podzim?

  • Připravte se na chladnější období, zkontrolujte izolaci a stav oken a dveří.
  • Vyčistěte a uskladněte vnější nábytek, nářadí a vybavení.
  • Zkontrolujte a vyčistěte krb, abyste zabezpečili bezpečný provoz během zimy.

Co můžete udělat v zimě?

  • Zabraňte hromadění sněhu a vlhkosti.
  • Udržujte příjezdové cesty čisté od sněhu a ledu.
  • Kontrolujte stav zdroje tepla.

Pomozte si plánem údržby

Abyste si péči o vaši celoroční chatu zefektivnili, můžete si pomoci vytvořením plánu údržby, který si přizpůsobíte specifickým potřebám vaší chaty. Rozdělte si úkoly do kategorií: měsíční, sezónní a roční a také vnější a vnitřní. Tak si vytvoříte systém v péči o vaši chatu, což pomůže udržet ji ve špičkovém stavu. Nezapomeňte ani na pravidelné kontroly, které mohou pomoci včas odhalit problémy a zabránit tak nákladným opravám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články