image2

Vybíráte pórobetonové tvárnice? Poradíme, jak se vyznat v nabídce

Komentáře: 0

Nezáleží, zda bude dům stavět svépomocí nebo vám jej postaví stavební firma – míru přizpůsobivosti a „přátelskosti“ Ytongu určitě nepřehlédnete. Systém stavebních prvků Ytong vám totiž umožní postavit celou hrubou stavbu od sklepa až po střechu. V současnosti je nejžádanějším výrobkem tepelněizolační řada pórobetonových tvárnic Ytong Lambda YQ 450 a 500 mm, s nimiž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez dodatečného zateplování. Profesionálové i běžní stavebníci oceňují u Ytongu rychlost, jednoduchost, úspornost a minimum odpadu.

U nosných stěn je trendem zdění bez zateplování

Ing. Martin Mihál, vedoucí oddělení technické podpory Xella CZ & SK, vysvětluje: „U rodinných domů z našeho materiálu doporučujeme snížit pořizovací náklady a tepelné ztráty a současně zachovat nízké provozní náklady po celou dobu životnosti použitím jednovrstvových konstrukcí s pórobetonovými tvárnicemi Ytong Lambda YQ o tloušťce 500 mm.“

Pro stěny se zateplením jsou ideální pórobetonové tvárnice Ytong v šířce zdiva 300 nebo 375 mm

V sortimentu tvárnic pro nosné stěny najdete provedení pórobetonových tvárnic s dvojitým perem, drážkou (PD) a úchopovými kapsami (PDK) nebo hladké (HL). Bez ohledu na formát dostanete vždy tvárnice, které mají výborné tepelněizolační vlastnosti, snadno, rychle a bez velkého odpadu se s nimi zdí, a navíc mají homogenní vlastnosti ve všech směrech. Typickými představili tvárnic pro zateplené nosné stěny jsou tvárnice Ytong Statik nebo Ytong Univerzal. Pro jejich zateplení nabízí společnost Xella minerální tepelněizolační desky Multipor, které si s materiály Ytong a vápenopískovými tvárnicemi Silka dokonale rozumí.

Řešení pro sklep či dům ve svahu

Tím jsou pilířové pórobetonové tvárnice Ytong nebo vápenopískové tvárnice Silka. Obě volby jsou kompatibilní s tvárnicemi Ytong a vytváří podklad pro povrchové úpravy, který je shodný se zdivem nadzemních podlaží domu. Volba mezi Ytongem a Silkou záleží na požadavcích, které od stavby očekáváte – pórobetonové tvárnice Ytong vám umožní postavit celou hrubou stavbu od sklepa až po střechu. S dobrou statikou, bez rizik tepelných mostů a s propracovaným řešením detailů Ve srovnání s tvárnicemi Silka jsou pórobetonové tvárnice také lehčí, snadněji se s nimi pracuje, pro práci vám stačí běžná pila.

Tvárnice Silka mají vyšší objemovou hmotnost (jsou tedy těžší) a díky jejich vysoké pevnosti v tlaku je lze použít téměř v jakékoli zděné konstrukci pozemní stavby: od extrémně staticky namáhaných nosných stěn, přes výplňové zdivo, až po nenosné příčky. Vysoká objemová hmotnost materiálu se příznivě projeví v možnosti použití tvárnic Silka na akustické stěny a příčky.

Kvůli své vyšší objemové hmotnosti nelze vápenopískové tvárnice Silka zkracovat stejným způsobem, jako pórobetonové tvárnice Ytong. Na úpravu Silky je nutné použít diamantové kotouče v ručním el. nářadí, nebo kotoučovou, vodou chlazenou pilu. Oproti Ytongu se jinak dělají drážky a otvory pro rozvody energie a vody – drážky a zásuvky je lepší vyfrézovat pomocí elektrického nářadí, nikoliv ruční drážkovačkou, jako tomu je u Ytongu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články