kuchyne

Jaký vybrat nábytek do moderní kuchyně?

Komentáře: 0

Moderní kuchyně není jen místem pro přípravu jídel, ale i centrem domácího života, kde se setkává rodina, přátelé a kde se tráví velká část dne. Proto je důležité, aby nábytek v moderní kuchyni byl nejen praktický, ale i esteticky přitažlivý. V následujícím článku se podíváme na několik klíčových typů nábytku, které by neměly chybět v žádné moderní kuchyni.

1. Kuchyňská linka

Kuchyňská linka je základním prvkem každé kuchyně. V moderním pojetí se často volí minimalistické a čisté linie. Skříňky bývají bez úchytek, často s dotykovým otevíráním. Materiály jako laminát, lakovaný povrch nebo přírodní dřevo v kombinaci s kovovými prvky dodávají kuchyňské lince elegantní vzhled. Důležitá je také barevná paleta – bílá, šedá, černá nebo pastelové odstíny jsou velmi populární.

2. Ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek je skvělým doplňkem do moderní kuchyně. Poskytuje dodatečný pracovní prostor, může sloužit jako barový pult nebo místo pro rychlé snídaně. Ostrůvek by měl být multifunkční – často je vybaven zásuvkami, policemi nebo i varnou deskou a dřezem. Materiály a design by měly ladit se zbytkem kuchyně, aby působil jako její přirozená součást.

3. Jídelní stůl a židle

Pokud je kuchyně dostatečně prostorná, jídelní stůl je nezbytností. Moderní jídelní stoly jsou často jednoduché, s čistými liniemi. Oblíbené jsou stoly z masivního dřeva nebo s kovovými prvky. Židle by měly být pohodlné, ale také stylové – čalouněné, plastové nebo kovové židle s moderním designem jsou skvělou volbou.

4. Vestavné spotřebiče

Pro moderní kuchyň je typické využití vestavných spotřebičů. Trouba, mikrovlnná trouba, myčka nádobí nebo lednice jsou často skryty za dvířky kuchyňské linky, což přispívá k celkovému minimalistickému vzhledu. Vestavné spotřebiče také šetří místo a vytvářejí jednotný estetický dojem.

5. Úložné prostory

Dostatek úložného prostoru je klíčovým prvkem funkční kuchyně. Moderní kuchyně využívají chytré úložné systémy – výsuvné skříně, rotační rohy, vnitřní organizéry a další praktické řešení. Skříňky až do stropu poskytují maximální úložný prostor, aniž by zbytečně zabíraly plochu kuchyně.

6. Osvětlení

Osvětlení hraje v moderní kuchyni důležitou roli. Kromě centrálního světla je dobré mít i osvětlení pracovní desky – LED pásky pod horními skříňkami jsou ideální. Designová svítidla nad jídelním stolem nebo ostrůvkem mohou dodat kuchyni stylový vzhled a zároveň zajistit dostatek světla při jídle nebo práci.

7. Barový pult

V moderních kuchyních je často k vidění barový pult. Je to skvělé místo pro rychlé občerstvení, posezení s přáteli nebo jako další pracovní plocha. Barové židle by měly být pohodlné a ladit s celkovým designem kuchyně.

8. Dekorace a doplňky

I v moderní kuchyni mají své místo dekorace. Květiny, bylinky v květináčích, designové mísy nebo obrazy mohou kuchyni oživit a dodat jí osobitý charakter. Důležité je, aby dekorace nebyly příliš dominantní a ladily s celkovým stylem kuchyně.

A jak na optické zvětšení prostoru v moderní kuchyni?

Moderní kuchyně často využívají strategie pro optické zvětšení prostoru, které zvyšují pocit otevřenosti a efektivnosti:

  • Světlé barvy: Světlé barvy, jako jsou bílé a pastelové odstíny, mohou kuchyň opticky zvětšit. Použijte světlé skříňky, pracovní desky, obklady a stěny, které odrážejí přirozené i umělé světlo.
  • Otevřené police: Otevřené police nebo skříně s prosklenými dvířky mohou vytvořit pocit otevřenosti. Dbejte však na jejich uspořádání, aby nevznikal dojem nepořádku.
  • Podsvícení: Podsvícení pod horními skříňkami zlepšuje viditelnost a přidává hloubku a dimenzi kuchyni. LED pásky jsou skvělou volbou.
  • Zrcadla: Zrcadlové obklady nebo zrcadlové panely na dvířkách skříní odrážejí světlo a vytvářejí iluzi většího prostoru.
  • Použití skla: Skleněné prvky, jako jsou skleněné pracovní desky nebo skleněný jídelní stůl, vytvářejí transparentní vzhled a dodávají kuchyni eleganci.
  • Minimalistický design: Držte se čistých linií a minimalismu. Zvolte jednoduché a elegantní skříňky, úchyty a spotřebiče.
  • Chytré úložné systémy: Investujte do chytrých úložných řešení, jako jsou výsuvné poličky, rohové organizéry a hluboké zásuvky, které maximalizují úložný prostor a minimalizují nepořádek.
  • Odstranění horních skříněk: Zvažte odstranění horních skříněk na jedné nebo obou stranách kuchyně a jejich nahrazení otevřenými policemi nebo okny, což otevře pohledy a přinese více přirozeného světla.
  • Reflexní povrchy: Zařaďte reflexní povrchy, jako jsou nerezové spotřebiče, leštěné povrchy nebo lesklé povrchy skříní, které odrážejí světlo po celé místnosti.
  • Nepoužívat úchyty: Zvolte skříňky bez úchytů nebo s integrovanými úchyty, aby linie zůstaly čisté a bez vizuálních překážek.
  • Horizontální linie: Použijte horizontální linie v designových prvcích, jako jsou úchyty skříní nebo vzory na obkladech, které vytvářejí pocit šířky.
  • Dostatečné osvětlení: Zkombinujte přirozené a umělé zdroje světla k eliminaci stínů a vytvoření příjemné atmosféry.
  • Optimalizace rozložení: Efektivně naplánujte rozložení, abyste minimalizovali nevyužitý prostor. Zvažte uspořádání do tvaru L nebo U pro maximalizaci pracovní plochy a úložného prostoru.
  • Velikost nábytku: Zvolte nábytek a spotřebiče odpovídající velikosti, aby zapadaly do měřítka vaší kuchyně, aniž by ji přetěžovaly.
  • Vertikální prostor: Využijte vertikální prostor s vysokými skříněmi nebo nástěnnými úložnými řešeními, abyste uvolnili podlahovou plochu.
  • Transparentnost: Použijte materiály jako akryl nebo průsvitné panely pro oddělení prostorů při zachování pocitu otevřenosti.
  • Rovnováha: Udržujte vyváženou barevnou paletu a designové prvky pro vytvoření harmonického toku v celé kuchyni.
  • Čisté linie: Rovné linie a nepřerušené povrchy přispívají ke štíhlému vzhledu.

Závěr

Ideálně by měla moderní kuchyně být kombinací funkčnosti a estetiky. Nábytek by měl být praktický, snadno udržovatelný a zároveň stylový. Čisté linie, kvalitní materiály a chytrá řešení úložných prostor jsou klíčem k vytvoření kuchyně, která bude nejen krásná, ale i plně funkční. Využití vestavných spotřebičů, správné osvětlení a dobře zvolené dekorace pak dotvářejí celkový dojem moderní kuchyně, kde je radost trávit čas. Navíc, implementace strategií pro optické zvětšení prostoru může z vaší kuchyně vytvořit ještě příjemnější a praktičtější místo k životu.

Nabídka nemovitostí

Nové články