coins-1523383_1920

Kroky pro získání hypotéky

Komentáře: 0

Chci hypotéku, ale jak začít? První krok – zmapovat terén. Tím je myšleno finanční trh. Než půjdete do nějaké banky, tak se alespoň lehce informujte, jak se nyní pohybují úrokové sazby. Zásadní je bonita klienta, tedy hlavně příjem. Pomoct může i takzvaná kalkulačka nahrubo.

Pokud si půjčím 1 milion korun, tak splátka bude cca 4000 Kč. Pokud si půjčím 2 miliony korun, tak splátka bude cca 8000 Kč, a tak dále. Příjem musí být tak vysoký, aby maximálně polovinu příjmu byla splátka, a druhou polovinu banka považuje, že stačí na živobytí. Tento výpočet je opravdu jen „nahrubo“, detailní výpočet Vám udělají přímo v bance.

Pokud mám jasno ve volbě banky, tak následuje vyplnění žádosti. Jsou banky, které mají žádost na internetu nebo přímo na pobočce. Do žádosti vyplníte osobní údaje, údaje o účelu hypotéky (koupě, výstavba, rekonstrukce, …), údaje o příjmech, popřípadě i například počet členů v domácnosti.

Společně s žádostí byste měli mít i formulář o potvrzení výši příjmu, který Vám vyplní v zaměstnání. Pro podnikatele je potřeba dodat daňové přiznání. Bance je potřeba okopírovat i dva doklady totožnosti (občanský průkaz + řidičský průkaz/pas/rodný list).

A co zástava? Banka požaduje i po žadateli o hypotéku určitou zástavu. Co se tím myslí? Většinou se jedná o nemovitost, která se kupuje. To znamená, že si kupuju byt, ale musím jím bance ručit. Ale pozor, není to podmínka. Můžete bance ručit i něčím jiným, například chatou, ale pouze v případě toho, že chata bude mít hodnotu stejnou nebo vyšší než úvěr, který Vám banka poskytne.

Poté, co odevzdáte potřebné dokumenty do banky, následuje prvotní prescoring. Po prvním prescoringu se rozhodne, zda odpovídáte parametrům banky (dostatečný příjem, žádný záznam v bankovním registru, …). Pokud projdete prvotním prescorignem, může následovat odhad nemovitosti, kterou chcete zakoupit. Některé banky mají přímo své odhadce, ale některé ne. Co se týče ceny odhadu, tak se pohybuje zhruba kolem 5 tisíc korun. Ale i na tomto se dá ušetřit. Jednou za čas mají banky různé kampaně, kde nabízejí odhady zdarma, půlku odhadu zdarma, nebo že Vám po načerpání hypotéky vrátí 5 tisíc korun.

Všechno klaplo a hypotéku máte schválenou – můžeme čerpat. Jsou dva druhy čerpání, buď jednorázové, nebo postupné. Jednorázové se používá především na koupi a postupné většinou na výstavbu. Větší pozornost věnujte době, za kterou musíte peníze vyčerpat.

Nezapomeňte na to, že musí být pojištěna nemovitost, kterou ručíte. Banka potřebuje mít jistotu, kdyby se s nemovitostí cokoli stalo (záplavy, požár). Dále vyžadují některé banky i pojištění žadatele či žadatelů, tzv. životní pojištění. To se dělá pro případ toho, že by se žadatelům něco stalo (smrt, invalidita).

Nebudu Vám lhát, s hypotékou je spousta starostí, ale představte si ten pocit, když vše klapne a Vy se můžete začít stěhovat do nového domova. Ten pravý domov pro Vás můžete najít na VideoBydlení.cz.

Nabídka nemovitostí

Nové články