insurance-1987848_1280

Jak si správně vybrat hypotéku

Komentáře: 0

Hypotéka a jak si ji správně vybrat. Téma, které je v poslední době stále vyhledávanější a diskutovanější. Kdo uvažoval nad hypotékou minulý rok a nevzal si ji, tak promeškal tzv. „zlaté období“ hypoték. V prosinci roku 2016 se banky dostaly s úrokovými sazbami až na neuvěřitelných 1,09 %. Ovšem od ledna 2017 zasáhla Česká národní banka, která přišla i s novými zákony a úrokové sazby šly rázem nahoru. Dnes se úrokové sazby pohybují okolo 2 %.

A co musíte splňovat pro to, aby Vám banka půjčila peníze?

Základ je příjem. Pokud plánujete hypotéku, určitě si nechte výplatu zasílat na běžný účet. Banky totiž při žádosti o hypotéku po Vás budou chtít i výpisy z účtu, kam Vám chodí výplata. Většinou požadují výpis za aktuální měsíc a půl roku zpět.

Co se týče pracovní smlouvy, tak ideální je smlouva na dobu neurčitou. V případě doby určité by měla být alespoň jednou prodloužena. Pokud ji nemáte minimálně jednou prodlouženou, tak jsou i banky, které jsou shovívavé, ale měli byste mít 9 měsíců do konce doby určité. Dohody o provedení práce nebo dohody o provedení činnosti ve většině případech banky neakceptují. K žádosti o hypotéku samozřejmě musíte mít i potvrzení o příjmu ze zaměstnání. Pro podnikatele existuje i hypotéka bez dokládání příjmu, ovšem ta se schvaluje opravdu v ojedinělých případech a je těžké ji získat. Je to určené pro osoby samostatně výdělečně činné, které optimalizují daně, tím pádem mají nízký daňový základ, aby dosáhly na výši hypotéky, kterou požadují. Klient pouze podepíše prohlášení, na kterém prohlašuje, že je schopen hypotéku splácet. Ovšem pozor. U tohoto typu hypotéky je úroková sazba výrazně vyšší. Bohužel úroková sazba není jediná nevýhoda. Hlavní nevýhodou je to, že banka půjčí klientovi často jen 50 % z výše odhadu nemovitosti. To znamená, že klient si chce koupit nemovitost ve výši 2 milionů, ale banka mu půjčí jen 1 milion, aby nešla do rizika.

Dnes je i velkým hitem předhypoteční úvěr neboli dočasně nezajištěný hypoteční úvěr. Ten je vhodný pro lidi, kteří plánují koupi například družstevního nebo obecního bytu/domu. Pokud si klient vyhlídne družstevní, obecní nebo státní byt, tak musí do roka od družstva, obce či státu doložit papír o převedení bytu do osobního vlastnictví. Koupě těchto bytů se dá vyřešit i úvěrem ze stavebního spoření, kde je ovšem opět vyšší úroková sazba a pro klienta je to tedy méně výhodné. Každá banka má svoje metodiky, takže ne všechny tento druh úvěru nabízí a každá má pro něj svoje podmínky.

Dalším oříškem je offsetová hypotéka. Tu nabízí už jen Raiffeisenbank a Moneta Money Bank. Offsetová hypotéka je vhodná pro movitější klienty, kteří se bojí riskovat a jsou spíše konzervativnější. To znamená, že nechtějí dávat celou svoji hotovost za koupi bytu. Klienti si svoji hotovost uloží na spořicí účet, kde nejsou úročeny, ale slouží klientovi jako rezerva. Hlavní výhodou je to, že klient platí úroky pouze z rozdílu výše hotovosti a výše úvěru.

Nabídka nemovitostí

Nové články