dron

Létáme s dronem

Komentáře: 0

Dron. Hračka nebo bezpilotní letoun či šmírovací zařízení? Každý z nás jistě viděl video nebo fotografie z ptačí perspektivy natočené nebo vyfocené právě dronem. Jsou fascinující! Co ale víte o dronech? Můžete vůbec takové video legálně natočit?

Pokud si chcete tuto věc pořídit pro rekreační účely a jako hračku, nemusíte splňovat v podstatě nic. Žádné oprávnění ani kurz, váš dron však nesmí přesáhnout hmotnosti 20 kg a pro jeho účel nesmíte mít žádný zisk. Pokud chcete dron využívat jako bezpilotní letoun, pro komerční nebo podnikatelské účely, natáčet například videa nemovitostí, zde už je zapotřebí pilotní průkaz, který lze získat absolvováním jednodenního kurzu. Ten se skládá z praktické a teoretické části, trvá cca šest hodin a stojí kolem tří tisíc. Nepokoušejte se s nimi létat bez povolení, vystavujete se tak pokutě až 5 mil. Kč.

Při létání je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost. Od lidí je doporučeno minimálně 50 m, od budov 150 m. Nemělo by se přesáhnout více jak 100 m od země, létat kolem letišť a heliportů. V České republice jsou bezletové zóny a zakázané letecké prostory, ani tam byste neměli s dronem létat.
Připravte si peněženku, ceny dronů se pohybují od 1000-50000 Kč, záleží na jejich kvalitě, účelu, výdrži a vybavení.

Drony se staly velkým trendem, jejich popularita stoupá, kdežto cena překvapivě klesá. Mají velké využití ve stavebním průmyslu, záchranných složkách, ale i v zemědělství a marketingu. Stal se velkým pomocníkem realitních kanceláří, video viz níže.

Více informací a veškerá pravidla létání najdete zde: http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube/budu-chtit-provozovat-bezpilotni-letadlo-jak-postupovat

Ukázka videa, kde byl využit právě dron:

Nabídka nemovitostí

Nové články