mattress-2489615_1280

Nespí se vám dobře? Nejspíš to chce novou matraci

Komentáře: 0

Na kvalitu spánku má vliv řada různých faktorů. Pokud se však ráno budíte s bolestí zad, zejména v oblasti křížové, v noci se převalujete a nemůžete najít správnou polohu, nebo se u vás dokonce začnou projevovat různé alergické projevy, je čas na novou matraci.

Žádná matrace není věčná. Z hygienických a zdravotních důvodů je dobré matraci vyměnit vždy jednou za deset let. Hromadí se v ní totiž prach a roztoče, logické je, že ztrácí i své mechanické vlastnosti, které byly na začátku 100%, ale časem se již matrace přestala chovat ergonomicky.

Jednolůžkové matrace slouží zejména dětem – zónovost zde bývá spíše na závadu

Potřebujete nové matrace pro děti? Preferujte vždy postele širší, tedy matrace 90×200 cm. Dítě na této posteli spí už třeba od tří let. Jenomže pokud byste mu pořídili zónovou matraci, není pro menší dítě vhodná. Zónové matrace mají obvykle měkčí části v oblasti ramen a pánve, naopak poskytují pevnější podporu bederní páteře. Dělají se však na průměrnou výšku postavy dospělého člověka, což neodpovídá dětské výšce. Pro dítě proto pořizujte matraci bez zón, spíše pevnější, ne však nepříjemně tvrdou. Vždy novou. Dítě by rozhodně nemělo spát na staré vyřazené matraci.

Dětem se hodí matrace z kvalitní PUR pěny. Latex může být kvůli možným alergiím na tento typ materiálu problematickým. Lépe na tom nejsou ani kokosové vlákno nebo jiné přírodní materiály. Nemáte šanci zjistit, jestli nebyly chemicky ošetřeny během pěstování, či následně například proti výskytu plísní. Je sice módní dávat dětem vše přírodní, ideální to být však nemusí.

Pohodlné jednolůžko má až 140 cm

Postele o šířce 140 cm jsou sice alternativou do malých ložnic, ale raději se jim vyhněte. Příliš komfortu neposkytují. Zato postel a matrace 140×200 cm jsou ideální pro spaní jednotlivce. Či už jde o větší dítě, kterému chcete v posteli dopřát jeho království, na druhou stranu zas nechcete v pokojíku místo ucpat jediným nábytkem – postelí. Uvítá jej i starší člověk, který má samostatnou postel. Důchodci pak ocení třeba matrace v ortopedickém provedení. Mnohdy každá strana ortopedické matrace nabídne jinou tuhost, a tak si můžete zvolit, která vám bude více vyhovovat.

Dopřejte si v ložnici skutečně pohodlí

Do ložnice patří především postel. Vše ostatní je zbytné. Nikdy nezmenšujte postel jen proto, že byste do ložnice rádi dali další nábytek. Chcete se hlavně pohodlně vyspat, nebo ne? 160centimetrová postel je sice pro dva neobézní lidi dostatečná, ale pokud máte nějaké to kilo navíc, nebo se k vám do postele neustále stěhují vaše děti, ideální je postel a matrace 180×200 cm. Pozor si dejte v případě, pokud máte s partnerem zcela zásadně odlišnou výšku, hmotnost či preference na tvrdost matrace a volte raději dvě matrace 90×200 cm.

Kvalitní české matrace

Matrace všech velikostí a typů, včetně ortopedických a zdravotních, koupíte v e-shopu Matrace-matex.cz. Firma má rovněž kamenné prodejny, kde si máte možnost matrace vyzkoušet. V sortimentu nechybí ani postele, postelové rošty a polštáře.

Nabídka nemovitostí

Nové články