hotel-room-1447201_1280

Jak na rekonstrukci ložnice?

Komentáře: 0

Ložnici není radno jako místnost v bytě podceňovat. Zdravá délka spánku se pohybuje mezi 7 až 8 hodinami. Znamená to, že v ní trávíme stejnou dobu jako v zaměstnání a rozhodně více času než v jiných místnostech bytě.

Zejména proto, že čas v ložnici prospíme, tuto místnost zanedbáváme téměř nejvíce ze všech. Obvykle sem nevpouštíme návštěvy a mnohdy tak právě ložnici proměníme na skladiště věcí, které se jinam nevejdou. Tohle vše je nesprávný přístup. Pokud se chystáte rekonstruovat ložnici, vyvarujte se nejčastějších chyb. Zdravý spánek je důležitý pro naše zdraví i svěží a mladistvý vzhled. A v nezdravě a nesprávně zařízené ložnici se nám dobře spát určitě nebude. Přitom nezapomínejte, že prospíme třetinu našeho života.

Cena je důležitá

Než začnete plánovat rekonstrukci ložnice, rozmyslete si rozpočet. Je totiž důležité si předem ujasnit, kolik chcete investovat peněz a od toho se dále odvíjí rozsah a použité materiály. Pokud na rekonstrukci aktuálně nemáte, ale ložnice je v katastrofálním stavu, dejte si práci s hledáním nejvýhodnější půjčky.

Ať není co uklízet

Ložnice by měla být místností, která není zaplněna různými „lapači prachu“. Do všech koutů bychom se měli být schopni snadno dostat, abychom ji lehce uklidili. Typickými problematickými body ložnice bývá těžce dostupný prostor pod postelí, ale též místa kolem skříně a na ní. Proto je optimální si do ložnice vždy pořídit vestavěnou skříň. Zdá se vám pro vaši mini ložnici příliš velkou? Zdání klame. Je to přesně naopak. Vestavěné skříně s posuvnými dveřmi ušetří obrovské množství prostoru. Když budou navíc zrcadlové, prostoru opticky přidají na velikosti.

Malá postel je špatná postel

Raději vyhoďte z ložnice všechen nábytek, avšak postel si dopřejte skutečně velkou. Jako singles nemusíte spát na klasické 90cm posteli. Dopřejte si 120cm, nebo dokonce 140cm postel. Pokud žijte v partnerském vztahu, je nutná postel o šířce 160 cm. Jestliže nejste zrovna subtilní dvojice, nebo se k vám do postele rády přijdou přitulit malé děti, potřebujete až 180 cm širokou postel. Zvažte též délku postele, jestli si vystačíte s dvoumetrovým standardem, nebo potřebujete postel prodlouženou.

Do postele by měl být z obou stran naprosto bezproblémový přístup. Raději se vzdejte nočních stolků. Ty se dají vyřešit chytrými poličkami, či poličkami nad postelí, na otočných ramenou, různými kapsáři i tácy, jež se zastrčí pod postel. Lézt do postele přes partnera je zaručeně špatný nápad.

Optimální ložnice pojme postel, noční stolky, vestavěnou skříň, pro každého z partnerů jednu komodu se zásuvkami a toaletní stolek. Tento komfort je však dopřán málokomu. Rozhodně se nevyplatí snažit se do ložnice narvat vše, a ještě přidat něco navíc. Když se vám do ní vejde jenom postel, určitě je to lepší než přeplácaná místnost. Nezapomeňte, že ke zdravému spánku je nutný především kyslík, a k tomu si potřebujeme nechat v místnosti prostor.

Zdravou ložnici dělají zdravé materiály

Pro náš zdravý spánek jsou samozřejmě důležité zdravé matrace a nejen ty. Přemýšlejte nad výběrem materiálů do ložnice. Různé dřevěné kompozity pracují s pojidly. Nátěrové barvy se též dělí na ty zdravější a na ty méně. Optimální je masiv s použitím zcela přírodní povrchové úpravy např. z včelího vosku. Ne každý však touží po tomto stylu ložnice. A tak hledejte takové materiály, které myslí na naše zdraví. A to při výběru materiálu nábytku, matrací, lůžkovin, ale též třeba podlahy a koberců.

Ložnici sluší chládek

Jakmile se pouštíte do rekonstrukce ložnice, myslete též na to, že ideální spánek je při teplotě 15 až 18 °C. Lze jí ve vašem případě dosáhnout? Dá se u vás v ložnici v noci větrat? Nehodila by se tichá klimatizace? Máte v ložnici dostatečné stínění proti slunci? Tohle vše jsou otázky, které byste si měli položit hned na začátku.

Nabídka nemovitostí

Nové články