house-insurance-419058_1280

Jak nejlépe pojistit domácnost a na co si dát pozor?

Komentáře: 0

Bydlet bez uzavřeného pojištění domácnosti? Dost velké riziko. O veškerý majetek, na který jste šetřili mnohdy několik desítek let, můžete přijít do několika minut. Uzavřít si levnou pojistku s nízkými limity plnění? Ve výsledku můžete dopadnout stejně!

Domácnost si můžete pojistit před různými nemilými událostmi. Proti vykradení, vyplavení, vyhoření, úderem blesku stejně jako újmou, kterou vám způsobí druhá osoba. Typickým příkladem je, když vás vytopí soused o patro výš. Kdo pak hradí následky škody? Měl by soused, namítnete. Pokud bude pojištěn, tak vám škodu možná i uhradí. Pojistit se pro tento případ ovšem můžete i vy. Stejně jako pro spoustu dalších nepříjemných událostí.

Pojištění domácnosti versus pojištění nemovitosti

Nezaměňujte ovšem pojištění domácnosti s pojištěním nemovitosti. Jedná se o dva různé pojmy. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Poměrně zásadní, byť hodně lidí při uzavírání pojistky v tomto směru chybuje. A to se nemusí vyplatit. Pojďme si proto objasnit pojmy.

Pojištění domácnosti versus nemovitosti

Hodně klientů pojišťoven se mylně domnívá, že pojištění nemovitosti uzavírají majitelé domů a pojištění domácnosti majitelé bytů. Tak tomu totiž není. Skutečnost je taková, že pro oba typy nemovitostí, jak pro dům, tak i byt, byste měli mít sjednané obě pojistky! K čemu tedy jednotlivá pojištění slouží?

Zaměřeno na pojištění domácnosti

Pomůže vám jednoduchá pomůcka. Vše, co z bytu či domu můžete vzít do ruky a odnést, spadá do kategorie pojištění domácnosti. Jedná se tedy o veškeré vybavení, nábytek, elektroniku, elektrospotřebiče, sportovní náčiní, hudební nástroje, ale i podlahové krytiny, tapety atd. Pojištění domácnosti vás tedy chrání především proti zlodějům. Některé pojišťovny do vybavení domácnosti zahrnují i věci uložené v garážích, sklepech a na půdách, u jiných tyto předměty musíte ve smlouvě specifikovat. Typickým příkladem jsou například drahé fotografické vybavení a šperky.

Zaměřeno na pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti z logiky věci pokrývá ten zbytek. Tedy stavbu jako takovou a pozemek, na němž stojí. Tedy pevné součásti vaší nemovitosti. Stěny, stropy, podlahy, okna atd. Uzavřením této pojistky jste chránění před živly – požárem, povodní či záplavou (opět se nejedná o totožné pojmy), vichřicí, krupobitím, sesuvem půdy, lavinou, ale i zemětřesením či pádem letadla. Zde platí to samé jako u pojištění domácnosti. Zatímco některé události pojistka kryje automaticky, jiné je třeba v závislosti na zvolené pojišťovně specifikovat.

Uzavírejte jen dobrou pojistku, špatná nemá smysl

V první řadě si uvědomte, že škodu vám uhradí pouze dobře uzavřená pojistka. Ta špatná vám jen tahá peníze z peněženky. Před uzavřením jakékoliv pojistné smlouvy si proto velmi dobře rozmyslete, před čím vším chcete být chráněni. A co vše vám ve vaší domácnosti reálně hrozí. Důležitá je také výše limitů plnění. Nemovitost například nestačí pojistit proti požáru, vy ji musíte pojistit na určitou částku. Čím je vyšší, tím samozřejmě bude pojistka dražší, ale o to více zase získáte při jejím plnění. Dobré je také přizvat si na pomoc dobrého pojišťovacího agenta, který vám připomene události, na něž byste si možná ani nevzpomněli. A do budoucna tím ušetří nemalé finanční prostředky.

Nabídka nemovitostí

Nové články