window-1148929_1280

Jak ušetřit pomocí rekuperace?

Komentáře: 0

V současné době jsou požadavky na moderní bydlení poměrně vysoké. V pasivních a nízkoenergetických rodinných domech nacházejí uplatnění rekuperační jednotky, které slouží k řízenému větrání. Jedná se o plnohodnotnou náhradu přirozeného větrání okny, což zároveň šetří náklady na energie.

Co je to rekuperace?

Setkáte se s dvěma variantami rekuperace vzduchu, a to lokání (do místnosti) a centrální (do celého domu). Samotný proces je vlastně takový, že dochází ke zpětnému získávání tepla z odpadního vzduchu vycházejícího z místnosti a následnému předání daného tepla čerstvému chladnému vzduchu získávaného zvenčí. Všechno probíhá v samotné rekuperační jednotce a do místnosti se tak dostává čerstvý vzduch optimální teploty.

Čerstvý vzduch se s tím odpadním nemíchá, neboť zařízení je vybaveno dvěma vzduchovody. U rekuperační jednotky je také výhoda to, že disponuje vestavěnými filtry, které zachytávají prach a nečistoty. S rekuperací tedy budou spokojeni i alergici.

Rekuperační jednotky v klimatizovaných objektech

Pravděpodobně si říkáte, že je rekuperace neefektivní v letních měsících, zejména pokud máte interiér klimatizovaný. Nemusíte se ničeho bát, protože dochází k opačnému procesu, přičemž čerstvý teplý vzduch je ochlazován odpadním vzduchem.

Rekuperace se chlubí hned několika přednostmi. Zajistí v místnostech dostatek čerstvého vzduchu a čisté ovzduší, ušetří za energie až 70 % a odvede z interiéru nadbytečnou vlhkost.

Jestliže stavíte nízkoenergetický rodinný dům, spolupracujte už od samotného začátku se specializovaným projektantem, jenž navrhne optimální řešení. Poradí vám s rozvody vzduchu i volbou centrální rekuperační jednotky. Odborníkem v daném segmentu je firma STIEBEL ELTRON, díky které už nebudete ztrácet hlavně v zimě teplo z pokojů. Větrání bude jednodušší a příjemnější.

Nabídka nemovitostí

Nové články