cover_hypotéka a refinancování jsou jednoduché

Jak se teď vyvíjí situace na hypotečním trhu?

Komentáře: 0

Konečně jste objevili svůj vysněný dům. Právě tady chcete žít, vychovávat děti, užívat si života. Co na tom, že našimi životy hýbe koronavirová pandemie? Složíte rezervační poplatek a pak přijde rozčarování. Odhad nemovitosti je nižší než jeho kupní cena. Asi tak by se dala stručně charakterizovat aktuální situace na poli hypoték. Co se děje?

Ani současná situace nedokáže Čechům zabránit v touze po vlastním bydlení. Někteří chtějí prostřednictvím investice do vlastní nemovitosti pojistit své úspory a využít nízkých úrokových sazeb. Objem půjčených peněz je letos nejvyšší v historii, a to i přesto, že ceny nemovitostí stále rostou.

Banky jsou zavalené žádostmi, musí přitom ale taky myslet na sebe. Hrozba nesplacených hypoték po ukončení úvěrového moratoria je nutí posuzovat hodnotu nemovitosti velmi opatrně.

O hypotéky je velký zájem, banky jsou opatrnější

V posledních letech můžete od analytiků finančního trhu slýchat, že ceny nemovitostí v Česku jsou nadhodnocené. Obrat měla přinést první vlna pandemie, nic takového ale nenastalo. Ani teď, během druhé vlny, to nevypadá, že by se mělo něco změnit a ceny nemovitostí stále rostou. Banky hypotéky poskytují i nadále, připravují se ale na horší časy.

Bonitu žadatelů zkoumají víc do hloubky, zajímají se o jejich zaměstnání. Kdo teď chce hypotéku, musí mít větší úspory a dobrou pracovní pozici. Banky hypotéky poskytují do výše 90 procent hodnoty zastavované nemovitosti, více jen výjimečně. Nejčastěji jsou ale sjednávány 80% hypotéky, zbývajících 20 % musí žadatel uhradit z vlastních úspor.

Banky ohodnocují nemovitost na nižší částku

Jedním ze způsobů ochrany investice ze strany banky je ocenění zastavené nemovitosti na nižší hodnotu, než je její kupní cena. Taková nemovitost totiž slouží jako zástava a banka musí v případě její dražby pokrýt svoji pohledávku.

Cesta k hypotéce a vlastnímu bydlení je momentálně docela trnitá, ohodnocení nemovitosti na nižší částku může úspěšné schválení úvěru na bydlení značně zkomplikovat.

Víte, že ještě na začátku roku se částky ve většině případů shodovaly, teď je vše jinak. Banky musí riziko ztráty co nejvíce minimalizovat, proto nemovitosti naceňují s nějakou rezervou. Dokládají to i slova hypoteční specialistky z hyponamiru.cz Veroniky Hegrové.

„Ve velkých městech, kde je stále velká poptávka po bydlení, odhady většinou vycházejí v pořádku. V menších městech nebo na periferiích, kde odhady bývaly přestřelené, ale v době ekonomického rozvoje se odhadci nebáli potvrdit kupní cenu ani v těchto lokalitách, ale vychází odhady hůře, než je kupní cena.“

Je vůbec při nižším odhadu nemovitosti možné získat hypotéku?

Ano, je. Objem půjčených peněz dokonce letos překoná všechny rekordy. Abyste na hypotéku dosáhli, dost možná budete potřebovat bonitního spolužadatele nebo jinou vhodnou nemovitost do zástavy.

Náš tip: Nebojte se na pomoc přizvat hypotečního specialistu, který porovná nabídky jednotlivých bank, které se mohou mírně lišit. Pomůže vám vybrat tu nejvýhodnější, navíc vám pomůže s vyřizováním žádosti.

Víte, že hypotéku si nově můžete sjednat i pěkně z klidu a tepla domova online?

Nabídka nemovitostí

Nové články