shutterstock_1570000870

Jak vybavit byt do pronájmu? Zaměřte se na funkčnost i univerzálnost.

Komentáře: 0

Vlastníte byt či dům, který byste rádi nabídli k pronájmu? Sepsali jsme pro vás tipy, pokud byste jej rádi pronajímali i se základním vybavením. Na co se zaměřit, jaké druhy nábytku jsou univerzální a funkční a jaké výhody vůbec má pronájem vybaveného bytu? 

Výhody vybavených bytů? Cena i atraktivita bytu

Nájemníci se dělí na dvě skupiny. Ti, kteří by se rádi nastěhovali do prázdného bytu a vybavili jej sami. A ti, kteří preferují celý proces bez práce a měli by v bytě už pár základních kusů nábytku. Právě na druhou skupinu se v článku zaměříme.

 

Vybavené byty můžete pronajmout za více peněz, ale zároveň pomohou odlišit vaši nabídku na trhu a máte větší šanci, že seženete nájemníky i na kratší přechodnou dobu. Vhodným vybavením také můžete byt o poznání zatraktivnit.

Výhody vybaveného bytu

  • pro studenty a lidi, kteří nechtějí trávit čas hledáním vybavení do bytu
  • pro cizince a lidi, kteří hledají služební či firemní byt
  • pro lidi s krátkodobějším pronájmem
  • pro nájemníky, kteří by rádi měli celý proces stěhování téměř bez práce

Nevýhody vybaveného bytu

  • investice navíc
  • vybavení budete muset za čas obměnit či opravit
  • možné riziko neplatičů

Základní vybavení bytu

Ačkoliv do bytu nemusíte hned pořizovat postele nebo sedačky, základní výbavu mít dle zákona musí. Mezi ni patří sanita, kuchyňská linka, podlahy, topení, obklady v koupelně. Už v této fázi toho můžete spoustu ovlivnit. Zaměřte se zejména na kvalitu a odolnost jednotlivých materiálů. Měly by vám vydržet dlouho a odolat každodenní zátěži. Nechcete přece po pár letech vybavení zase měnit.

Neměli byste se také příliš ovlivnit vlastním stylem, pokud máte například rádi výrazné barvy. Méně je totiž někdy více a spíše byt pronajmete vybavený univerzálně, do jemných pastelových barev, které se budou moci dát snadno kombinovat a snadno se zalíbí širšímu množství nájemníků, než výrazné vzory a barvy, které si své zastánce jistě najdou také, ale bude jich o poznání méně.

TIP: Veškeré vybavení do domácnosti od stolů, komod, skříní, umyvadel nebo sedacích souprav, najdete na Biano.cz. Můžete si přehledně vyfiltrovat produkty podle materiálu, barvy nebo třeba ceny.

Materiály hrají prim

Základním bodem jsou kvalitní a odolné materiály. A to platí zejména pro podlahy a obklady. Budete-li nakupovat v nejlevnějších cenových relacích, pak je budete muset spíše dříve, než později, znovu měnit. Volte proto tvrdší podlahové krytiny, odolné, pevné. Ideální je například lamino, vinyl, lino. Do kuchyně nebo koupelny se hodí kvalitní obklady a dlažbu, kterou můžete zvolit i v dekoru dřeva nebo betonu, pokud budete chtít docílit přírodního vzhledu i tam, kde je zvýšená vlhkost a kde si nemůžete dovolit klasické dřevěné podlahy.

Kuchyň je základ

Většina budoucích nájemníků se rozhoduje, zda nějaký byt zvolí či nikoliv, právě podle kuchyně. Také se bude jednat o klíčovou místnost, která se bude používat téměř denně. Nemusíte určitě kupovat linku za statisíce, zaměřte se ale na kvalitní univerzální korpus, pevné úchytky a silnou pracovní desku.

Zvolíte-li kvalitní korpus, pak můžete dvířka v případě potřeby za pár let obměnit. Vyhnete se tak celkové rekonstrukci kuchyně. Také nezapomeňte na digestoř, díky které se zamezí usazování mastnoty a dalších nečistot na lince a prodloužíte tak lince životnost.

Postel vynechejte, úložné prostory nikoliv

Pokud uvažuje o tom, jaký kus nábytku je zbytečný, je to postel. Plánují-li nájemníci dlouhodobější pronájem, pak si většina nájemníků postel raději pořídí svou vlastní. Každý má také rozdílné požadavky na výšku postele nebo tvrdost a typ matrace.

Co je ale naopak velmi důležité, to jsou úložné prostory. Pokud byt nemá sklep či komoru, platí to dvojnásob. Zaměřte se na funkční šatní skříně nebo vestavěné skříně, které poskytnou dostatek úložného prostoru. U menších bytů můžete využít úložné prostory pod gaučem, postelí nebo nad skříněmi.

Své nájemníky si ale také dobře vybírejte. Výbavu bytu a její stav byste měli shrnout do předávacího protokolu a ideálně si jednotlivé kusy vyfotit. Samozřejmě, opotřebí se, s tím je třeba počítat. Pro případné poškození nábytku, které bude ovlivňovat jeho funkčnost, pak slouží kauce, kterou nájemníci skládají při podpisu smlouvy.

Co se vám může hodit?

Myslete také na připojení lednice. Vyčleňte jí určitý prostor a přípojku. To samé platí i pro pračku (případně sušičku). Připravte také místo na připojení internetu. V potaz berte i pojištění bytu a domácnosti.

Nabídka nemovitostí

Nové články