influencer-4081842_1280

Dřevěné palubky nejen pro „selské jizby“

Komentáře: 0

Palubky se umí uplatnit i v moderním interiéru. Nabízí kompromis, kdy toužíme po přírodních materiálech, ale nechceme investovat do drahých řešení v podobě různých vrstvených dřevěných podlah a pokladů. Ty se na rozdíl od palubek prodávají za výrazně vyšší cenu.

Dřevo milujeme a smrk s borovicí nám bývají jako dřeviny velice blízké. Právě z nich se nejčastěji vyrábí palubky. Dřevěné palubky mají celou řadu použití. Využívají se pro obklady i podlahy a podle toho se liší svým tvarem, velikostí, a především tloušťkou. Oblíbenými jsou smrkové palubky a borovicové palubky ze sibiřských stromů. I ty se dají u nás pořídit a nabízí je Ispas.cz. Tyto palubky mají větší odolnost a vydrží větší zátěž.

Kde použít palubky?

Začneme hezky od podlahy. Palubky jsou skvělou podlahovou krytinou, která vypadá velice esteticky. Pokud je ošetříte třeba moderními podlahovými vosky, můžete jim dát i zajímavý barevný odstín, který však pořád nepřekryje krásu dřeva, ale zbavíte se jeho dnes ne příliš žádaného nažloutlého odstínu. Nebo je nechte přírodní a pouze je ošetřete matným podlahovým lakem. Jako podlahy se hodí i pod kryté pergoly, kam nezatéká.

Nádherné budou obklady z palubek. V interiéru je lze použít nejen v podkroví. I zde se selského vzhledu zbavíte jednou vrstvou barevného, třeba bílého voskového nátěru, který kryje jen decentně a pořád nechává vyniknout kresbu dřeva tvořenou střídáním letních a zimních letokruhů. Pro venkovní obklady slouží obkladové fasádní palubky, které mohou mít i zaoblený tvar srubových palubek. Prodávají se často již impregnované.

Doplňky k dřevěným palubkám

Ideální je palubky, podlahové i obkladové, montovat pomocí originálního kotvícího materiálu určeného pro tento účel. Vhodné vruty, hřebíky, spony i speciální palubkové příchytky – díky nim se palubky nekřiví, správě drží, dřevo nečerná a ani se jinak neznehodnocuje. ISPAS ke svým palubkám nabízí i podlahové a stropní lišty, které umožňují efektně zakrýt a zakončit palubkové obklady.

Nabídka nemovitostí

Nové články