bathroom-1622403_1280

Podle čeho vybrat koupelnový ventilátor?

Komentáře: 0

Máte-li v koupelně okno, ventilátor vás až tolik nemusí trápit. Přebytečné vlhkosti se zbavíte prostě tím, že okno otevřete. Přesto si někteří lidé instalují ventilátor i do koupelny s oknem, v zimě je pro ně pohodlnější než otevírání oken. V koupelnách, kde se okna nenachází, je účinný ventilátor každopádně nutností.

Koupelna je náchylná na tvoření plísní, které rozhodně nejsou dobré pro zdravý život. Přebytečnou vlhkost pomůže odstranit koupelnový ventilátor. Jenže jaký?

Radiální, nebo axiální?

Nejčastěji se setkáte s tzv. axiálními ventilátory, u nichž se lopatky otáčí kolem své osy. Hodí se tehdy, když se vývod vzduchu vede přes zeď svisle, případně do stropu. Pokud máte složitě instalované potrubí, jako potrubní ventilátory se více hodí ty radiální. Jsou vhodné i pro velké koupelny, díky vyššímu výkonu zvládnou i odpor vzduchu ve složitějším potrubí.

Důležitá je zpětná klapka

Již odsátý vzduch by se neměl vracet do místnosti, to zajišťuje ventilátor se zpětnou klapkou. Zpětnou klapku může zastupovat i automatická žaluzie, její účel je totožný.

Ideální jsou ventilátory s časovým doběhem

Kdy se má ventilátor spustit? Moderní varianty zvládají měřit vlhkost a podle toho se pustit tehdy, když je potřeba. Ventilátor si můžete nastavit i na klasický vypínač, v tom případě na něj však nesmíte zapomínat. Vhodné je, když se vám zapne automaticky s rozsvícením světla v místnosti. A kdy se má zastavit? Typicky se využívá ventilátor s časovým doběhem, který běží určitou dobu od spuštění a později se sám vypne.

Ověřte si hlasitost vybraného modelu

Ať už si vyberete ventilátor s automatickou žaluzií, zpětnou klapkou, časovým doběhem nebo jakýkoliv jiný, vždy si hlídejte, jakou má hlasitost. Neváhejte si připlatit za tišší model, přece jenom ho budete poslouchat několik následujících let. Také neváhejte připlatit za výkon. Když už ventilátor v koupelně budete mít, ať je schopný odsát dostatek vzduchu.

Nabídka nemovitostí

Nové články